L’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre va iniciar una campanya fa un any per tal de fer-ho possible
Fa un any, l’Assemblea Vaga Feminista Terres de l’Ebre va denunciar que les dones ebrenques s’havien de desplaçar fora de les seues comarques per avortar voluntàriament de manera quirúrgica. Fins llavors, només podien interrompre l’embaràs per la via farmacològica al CAP Baix Ebre. Després de mesos de reivindicar este dret, des del 30 de març ja és possible avortar quirúrgicament al centre de referència de l’Ebre, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, on anteriorment sí que s’interrompia l’embaràs en cas de malformació del fetus o malaltia de la mare o del bebè.
Des de l’agrupació feminista celebren que “totes les entrevistes, articles, mocions als ajuntaments, octavetes informatives, la proposta de resolució al Parlament, les mobilitzacions als carrers i múltiples interpel·lacions a les delegacions i conselleries competents via xarxes i altres mitjans de comunicació han donat el seu fruit”. En el període en que ha estat possible exercir este dret al territori, tres dones han fet ús del servei.
Tot i els avenços, el col·lectiu creu que s’hauria de millorar la llei de l’avortament “eliminant tots els preceptes que continuen coartant el dret a decidir, com els tres dies de reflexió o el consentiment dels progenitors per a les joves de 16 i 17 anys”. Denuncien també la falta d’accés a la interrupció de l’embaràs de les persones en situació administrativa irregular al país o que les dones de Lleida seguixen sense poder avortar als seus centres de referència. Se mostren en desacord amb la conselleria de Sanitat, que “pretén, de manera opaca, introduir un nou procediment per a substituir l’IVE quirúrgic pel farmacològic fins a la setmana 14, la qual cosa respon a interessos econòmics, i suposaria un retrocés en la nostra capacitat de decisió sobre el nostre propi cos.”