Al 2019, Paüls va decidir implantar el servei de recollida de brossa porta a porta, que inclou el plàstic, paper, vidre, fracció orgànica i la resta. L’Ajuntament va organitzar xerrades per explicar el funcionament del nou sistema i per implicar-hi els veïns, convençuts que, amb la informació adequada, els ciutadans serien una part activa del canvi. Des de la seua posada en marxa, el servei no ha suposat cap cost addicional per als paülsencs.
La brigada municipal s’encarrega de recollir la brossa els matins dels dilluns, els dimecres i els divendres. Els veïns dixen a la porta els residus que s’han d’endur. Els dilluns toca fracció orgànica, fracció resta i envasos i plàstics. Els dimecres, fracció orgànica, paper i cartró i vidre, i els divendres, fracció orgànica, envasos i plàstics i fracció resta. Els treballadors municipals passen per cada porta, recullen les bosses i les traslladen als punts de recollida amb un tractor, fet que abaratix els costos de la recollida. De fet, Paüls és el municipi amb un cost per càpita menor en gestió de residus de tot l’àmbit del Baix Ebre i del Montsià, ja que el COPATE només s’ha de fer càrrec de la recollida exterior de manera mancomunada. Segons les seues dades, el municipi va passar del 52% al 72% actual en la taxa de recuperació.
El president del COPATE, Ivan Garcia, declara que este sistema de recollida evidencia amb dades que és útil i efectiu. “A dia d’avui, Paüls porta un índex de recuperació del 72%. Això són xifres espectaculars al conjunt de les Terres de l’Ebre i també al país. És el municipi amb millors resultats de l’àmbit del COPATE”. El president posa en valor la importància de conscienciar els veïns de col·laborar i fer possible una recollida satisfactòria. “S’ha vist que és un sistema que funciona en municipis de dimensions petites com les de Paüls, però, segurament, es pot implementar en altres més grans i que els resultats siguen igualment bons. Treballant-ho bé i fent que el missatge arribe a la ciutadania, es demostra que els resultats surten”.
Esta millora en els resultats va arribar a través de diverses claus que han comportat que Paüls sigue un referent en quant a gestió de residus, i el seu cas podria extrapolar-se, però també mostra l’encert que el sistema tingue en compte i s’adapte a les característiques de cada poble. Per exemple, per a la població envellida de zones rurals, esta manera de reciclar és còmoda i amable amb les dificultats que els suposaria caminar fins als contenidors, i més en un poble amb costes i carrers estrets com és el cas de Paüls. L’èxit també recau en la implicació: si als veïns els recullen la brossa de la porta de casa, s’esforcen més en fer-ho de la manera que toca, en els horaris establerts i amb les condicions òptimes. Segons el COPATE, esta recollida més personalitzada i propera fa que els usuaris s’esforcen més en fer-ho bé i que la seua tasca estigue més vigilada i, en el cas escaient, penalitzada.