L’Era potencia l’economia social i comunitària del municipi i vol establir relacions de cooperació entre ciutadans, empreses i entitats
Actualment, a Catalunya hi ha 22 comunalitats reconegudes. Una d’elles és L’Era d’Amposta. El nom reivindica la ruralitat de la zona i posa en valor les eres com a lloc de trobada i intercanvi d’inquietuds i opinions entre els veïns. La paraula ‘era’ fa referència també a un temps cronològic concret, i els impulsors del projecte han volgut jugar amb estos dos significats que posen de relleu les seues intencions: esperen crear relacions que puguen unir la ciutadania i, d’altra banda, encetar una nova manera de fer ciutat.
Les comunalitats urbanes són una iniciativa del Departament d’Economia Social i Solidària de la Generalitat. Els requisits eren que havien d’estar formades per diverses entitats del municipi. La d’Amposta compta amb l’Ajuntament, les cooperatives FITES i Racó de la Festa i l’associació Tataküa, que a la seua vegada col·laboren amb una desena d’agrupacions més de la ciutat. La tècnica d’Economia Social a l’Ajuntament, Lola Martínez Sala, creu que “la comunalitat d’Amposta és l’única, segurament, que està en un àmbit tan rural”. Fa més d’un any que van començar a configurar el projecte i a decidir quins objectius complirien un cop constituïts. Tenien clar que la columna vertebral de l’Era seria “crear una xarxa de suport amb persones de diferents àmbits que, d’alguna manera, comparteixin necessitats, mirades… i cooperin per fer coses”.
Un exemple d’esta col·laboració entre agents de la ciutat va poder veure’s en la jornada Art Local, que va posar en contacte artistes ampostins perquè transformessen els espais comercials buits en galeries on van exposar i vendre el seu art. Tot i que l’objectiu princial no és generar riquesa, sí que volen impulsar l’economia social i sostenible. Pel que fa a les activitats que ofereixen, l’oferta és àmplia i variada. “Fem accions que tenen a veure amb el consum conscient i la sobirania alimentària, energètica… i plantegem des de xerrades sobre com consumir la llum a casa fins a caminades per descobrir plantes oblidades per prendre consciència que tenim molts recursos naturals que s’havien fet servir tradicionalment, i ara només ens dediquem a anar a comprar alvocats. Això té un impacte”.
Els tallers de teatre són una altra de les propostes de l’Era. “No fem teatre per fer teatre. Hi generem estes relacions que estem buscant, relacions improbables. Les creem perquè es genere xarxa. Ara fem un taller de teatre intergeneracional, amb gent gran i gent jove. També amb gent jove en circumstàncies complexes. També en fem de benestar emocional, i aquestes persones, d’alguna manera, comparteixen necessitats, problemàtiques, sentiments, fins i tot. Hem vist que es reuneixen fora del taller per crear cercles de suport”.
L’Era organitza activitats variades i que puguen arribar a un ampli ventall d’edats, molts cops amb l’objectiu de qüestionar la manera en què vivim o les normes ja establertes. Plantegen una altra manera de viure en comunitat, més connectats els uns amb els altres i amb la capacitat de comunicar de manera desacomplexada i segura.