ACATE exigeix la creació d’un obrador públic compartit per poder produir al territori
L’Associació de Cosmètica Artesana de les Terres de l’Ebre (ACATE), que es va fundar a principis d’any, continua reclamant mesures per regular el seu sector i millorar les condicions de les artesanes de la cosmètica a les comarques de l’Ebre.
A principis d’any, l’associació va iniciar un seguit de reunions amb institucions i administracions per tal d’impulsar un obrador públic compartit a Deltebre, concretament a l’espai EbreTerra, del Consell Comarcal del Baix Ebre. En este edifici ja s’hi troba el primer obrador alimentari compartit de les Terres de l’Ebre, un espai que, segons ACATE, es complementaria amb l’obrador de cosmètica natural, ja que ja comptaria amb un 50% de l’equipament necessari. Malgrat això, Marian Drago, una de les impulsores de l’associació, denuncia que el compromís de les administracions ha quedat aturat per falta de voluntat i a l’espera d’un tràmit burocràtic.
Els 41 socis que formen l’associació, explica Drago, amb un obrador públic a Deltebre podrien contribuir a una major economia circular i no els forçaria a marxar i a recórrer fins a 400 km per poder crear els seus productes. A més, això suposaria un gran estalvi econòmic, ja que fabricar els cosmètics pot suposar unes despeses de mils d’euros, xifra que es veuria reduïda al territori i que serviria d’impuls per tots els emprenedors que creen cosmètica a partir de productes naturals.
Manca de regulació
ACATE també reclama que s’estudie una nova regulació per als artesans i que s’entenga la seua feina com un únic sector, ja que a hores d’ara se’ls considera artesans, però que “no poden comercialitzar la seua artesania”. Els creadors de cosmètica natural es topen amb moltes traves burocràtiques per poder tenir els seus productes al mercat, pel fet que estan sota la normativa i la regulació de l’Agència Espanyola de Medicaments i tenen la mateixa consideració que grans empreses de cosmètica, segons explica Drago. Esta situació porta al fet que molts fabricants, tot i tenir el carnet artesà, no poden comercialitzar els seus productes legalment, arriscant-se a rebre sancions de fins a 10.000 €.
Com a protesta davant la situació en la qual es troben, ACATE ha organitzat la primera concentració d’artesania cosmètica de Catalunya el pròxim 7 d’octubre a l’Aldea. Allà, com està prohibida la comercialització dels productes en fires, els usuaris es podran emportar els productes fent una aportació.