Arjub és una empresa rapitenca que, mitjançant l’arquitectura, posa les persones al centre
Arjub és una paraula ebrenca que fa referència a un sistema de captació i aprofitament de l’aigua de la pluja. Este és el punt de partida de l’estudi d’arquitectura que porta este mateix nom de la rapitenca Anna Castellà, que vol aprofitar al màxim els recursos i materials de proximitat. El seu objectiu és tornar a posar en valor tèniques i maneres de fer antigues, rememorant com els avantpassats ebrencs construïen cases i espais públics i tornant al present aquell pensament de reaprofitament i ecologisme conscient.
Castellà explica que la seua experiència com a arquitecta va començar en diverses empreses de Catalunya, a Reus i Barcelona. En esta última ciutat ha estat un agent actiu en la implantació de superilles i la pacificació escolar. Però va ser a Noruega que va aprendre sobre un dels materials que avui en dia fa servir més: la fusta. No va ser fins al 2017 que naixeria Arjub arran d’una oportunitat inesperada. “Jo en aquell moment estava a un despatx de Reus on fèiem projectes de bioconstrucció, sobretot amb fusta i altres materials sostenibles. Un dia, em van trucar de l’Ajuntament de Barcelona per fer-me una proposta de col·laboració amb un departament que bàsicament s’ocupa de pensar el model de la ciutat. En aquell moment estaven en una fase molt inicial del projecte de les superilles i va donar la casualitat que jo tenia un projecte de final de carrera que tractava la pacificació d’un carrer de Reus que aplicava estratègies molt similars a les que se començaven a implementar”. Esta va ser l’espurna que va fer possible el naixement de la seua pròpia empresa, a la que de seguida s’hi va afegir l’arquitecte Freddy Leon.
Arjub ha dirigit diversos projectes en els últims anys, tant en l’àmbit de l’urbanisme com en el de l’habitatge. De fet, la seua tasca s’ha vist reconeguda recentment amb dos premis AJAC (Agrupació Joves Arquitectes). “Enguany ens han donat dos premis. Un en la categoria d’Urbanisme i Paisatge per un projecte que es diu El Laberint, que és un espai lúdic que busca noves formes de joc, de relació amb la natura i que té en compte l’inclusivitat i la sostenibilitat. L’altre, en la categoria de Participació Ciutadana, pel projecte Infants Ciutadans, que promou la participació activa dels infants en la construcció, desenvolupament i millora de les ciutats”.
Anna Castellà té clar que “el futur de l’arquitectura passa per la consciència medioambiental. Ara és el moment de la bioconstrucció i de tots aquells projectes que siguen sensibles amb la biosfera, que estiguen menys centrats en les prioritats econòmiques. Penso que estem als inicis d’un canvi de model, que estem dixant enrere els que estan obsolets”. Creu que arriba una generació nova de professionals amb molts reptes per davant.
A nivell personal, Castellà en té un d’afegit: ha tornat a instal·lar-se a la Ràpita després de quinze anys formant-se i treballant fora de casa, i amb ella ha portat Arjub, que des de fa pocs mesos també opera arreu del territori ebrenc. “Crec que aquí tenim un potencial enorme perquè, a diferència de les grans ciutats, estem envoltats de recursos naturals que podríem aprofitar per ser un referent de sostenibilitat. Tots els residus que genera l’agricultura, la ramaderia i la pesca, com la pallofa de l’arròs, la posidònia de les platges, la llana de les ovelles… són materials fantàstics, biodegradables i que es podrien utilitzar en la construcció d’habitatges.”