TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

L’Ajuntament d’Ulldecona demana no consumir aigua de l’aixeta

S’ha detectat un excés de nitrats en l’aigua de consum

L’Ajuntament d’Ulldecona ha detectat un excés de nitrats en l’aigua de consum del municipi i ha demanat als seus ciutadans, a través d’un comunicat, no consumir aigua de l’aixeta.

Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa de forma periòdica Agbar, s’ha detectat un augment en la concentració de nitrats a l’aigua de la zona d’abastament que subministra al nucli urbà d’Ulldecona i que supera els 50 mg/l previst al Reial Decret 140/2003. La causa és l’increment de consum combinat amb període de sequera, fet que provoca un augment dels nivells de concentració en aqüífer i l’incompliment de la normativa.

Les analítiques de l’aigua subministrada als Valentins, al Barri Castell, Sant Joan del Pas, Les Ventalles i La Miliana estan dins dels paràmetres normals.

La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa en 47 mg/l però les darreres analítiques han detectat una lleugera pujada d’aquests valors. La ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir problemes de salut.

Els grups de població més sensibles als efectes adversos dels nitrats consumits a l’aigua són les dones embarassades, els infants, especialment els nounats i lactants, els adults amb nivell reduït d’acidesa gàstrica o bé que prenen antiàcids, o gurps de població que tenen genèticament alterada la capacitat de transport d’oxigen de la sang com ara les persones amb un dèficit hereditari de l’enzim metahemoglobina-reductasa, i les persones amb anomalies estructurals de l’hemoglobina (Hb Ms). Per aquest motiu, es recomana que les persones incloses dins d’algun dels grups de població especialment vulnerables s’abstinguin de consumir aigua d’aquest abastament per beure o cuinar. Cal tenir en compte que quan l’aigua es bull no desapareixen els nitrats, sinó que se’n provoca la concentració.

La presència de nitrats en l’aigua d’abastament és la conseqüència de la contaminació de les aigües naturals per compostos nitrogenats. Es pot parlar de dos tipus principals de fonts de contaminació de les aigües naturals per compostos nitrogenats: la contaminació puntual i la difusa. El primer cas s’associa a activitats d’origen industrial, ramader o urbà mentre que en el cas de la contaminació difusa, l’activitat agronòmica n’és la causa principal.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects