La cita culinària preveu servir 1.200 clotxes
La Festa Comarcal de la Clotxa, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, continua el seu itinerari per tots els pobles de la comarca i, després de completar la primera roda pel territori i agafant el relleu de Móra la Nova l’any passat, en esta divuitena edició es torna a celebrar a Riba-roja d’Ebre, com al 2004. Serà el diumenge 19 de novembre, i donarà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, que s’allargaran fins al 17 de desembre, durant les quals 11 restaurants riberencs oferiran a la seua carta un menú de clotxa, amb la recepta tradicional i les seues diverses variants.
El dia 19, la Festa Comarcal de la Clotxa preveu servir 1.200 clotxes, tantes com veïns hi ha empadronats al municipi amfitrió. Per fer-ho possible, el Consell Comarcal compta amb el suport de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i una seixantena de voluntaris, entre els quals l’Associació de Dones de Riba-roja, que seran les encarregades de cuinar el plat típic, tot un repte avalat pels 36 anys d’experiència cuinant la clotxa a Riba-roja, on per la diada de l’1 de maig se’n serveixen entre 400 i 500 cada any. En esta ocasió, incorporaran ceba com és tradició a la recepta comarcal, a més d’alls, tomàquet i arengada típics de la clotxa riba-rojana, tot dins el pa i sempre amb un bon rajolí d’oli d’oliva verge extra, producte estrella de la comarca.
Les clotxes es començaran a servir a partir de les 11 del matí a la plaça del Mercat, sota el mural gegant de l’artista riba-rojà Albert Bonet reinterpretant el mite de la patrona local, Santa Agda. Per a la degustació de la clotxa s’habilitaran els carrers Sant Antoni i Sant Bartomeu, i durant tot el dia es podrà visitar el mercat medieval que organitza l’Associació la Puntaire de Riba-roja d’Ebre al carrer Casetes. Els tiquets per a la degustació es poden adquirir a les oficines municipals, a través del web riba-roja.cat o el mateix dia de la Festa Comarcal, a l’estand del Consell Comarcal, fins a esgotar existències. El preu és de 5 euros.
Del 20 de novembre al 17 de desembre, la clotxa als restaurants
L’endemà, 20 de novembre, agafaran el relleu els restauradors: el Casal de Benissanet; la Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l’Ase de Garcia; la Braseria la Forquilla de Ginestar; el Molí d’en Xim de Miravet; el restaurant gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre; Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova; el bar restaurant Sant Jordi de Rasquera; el restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre i la Braseria de Tivissa. Els 11 restaurants, de 9 pobles de la comarca, que s’han sumat a esta edició de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera, presenten este plat típic a la seua carta amb preus i menús per a tots els gustos, des dels 12 als 29 euros, cada establiment adaptat al seu tipus de cuina. Hi haurà temps fins al 17 de desembre. Les propostes es poden consultar al web de Turisme Ribera d’Ebre.