TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La Tortosa renaixentista i noble

La vint-i-cinquena edició de la Festa del Renaixement de Tortosa ja ha arribat. El mes de juliol, la ciutat torna al segle XVI, època esplendorosa cultural i socioeconòmicament. Durant els dies de festivitat, els carrers s’omplen de parades que rememoren l’època i la imiten. Els comerços s’adapten a les tradicions dels anys siscents i als materials que tenien disponibles per a elaborar els seus productes, així com les tavernes, que oferixen menjars i begudes que transporten els participants quatre cents anys enrere. Desfilades, actuacions musicals, vestimenta del segle XVI, ornaments amb estendards… elements que aconseguixen que Tortosa torne a ser medieval.

En aquells anys, les famílies nobles eren els vertaders governants de la ciutat. Estaven unides per llaços familiars i interessos en comú. Controlaven les institucions tortosines i prenien possessió del govern de manera alterna. Cada any, un grup de voluntaris els ret homenatge i se vestix amb les seues robes per mostrar la cara més selecta de la societat medieval.

En aquells anys, les famílies nobles eren els vertaders governants de la ciutat. Estaven unides per llaços familiars i interessos en comú. Controlaven les institucions tortosines i prenien possessió del govern de manera alterna. Cada any, un grup de voluntaris els ret homenatge i se vestix amb les seues robes per mostrar ña cara més selecta de la societat medieval.

Els Corder són una de les famílies més destacades de l’època renaixentista a Tortosa. A la casa Camós, situada al cor de Ferreries, un grup de sis persones es vesteixen per recrear la família i presenciar l’acte inaugural de la XXV Festa del Renaixement. Els Corder van ser membres amb molta rellevància dins l’artistocràcia local, sent procuradors, regidors i d’altres càrrecs dins l’administració. També can ocupar càrrecs religiosos com el de mossèn, personatge que enguany han recreat per primer cop.

Enguany és una fita especial per a la família Corder i el conjunt de nobles de la ciutat, ja que se’ls farà entrega dels emblemes que identifiquen les principals nissagues de la Tortosa del segle XVI. L’acte comptarà amb la presència de la il·lustradora Pilarin Bayés, qui farà lliurament a la Procuradora en Cap, Meritxel Roigé, del quadre en el qual recull els Reials Col·legis de Tortosa (lloc on es celebrarà l’acte) i que forma part de la col·lecció de les 7 Meravelles de Catalunya fetes per l’artista.

Durant la Festa del Renaixement, les Famílies Nobles ballen danses de l’època. Un dels motius de la dansa és en honor a Adrià d’Ultrech, bisbe i cardenal de Tortosa, que fou escollit papa de Roma. L’acte tindrà lloc dissabte a les 20:30 h a l’Absis de la Catedral.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects