El recull d’imatges del fotògraf explica la història de la ciutat a través dels anys
El grafista Quimo Panisello, la periodista Marina Pallás i l’historiador Roc Salvadó presenten el llibre Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre. Panisello, que coneix el fotògraf de tota la vida, portava anys gestant este projecte. Fa un any, va posar-se en contacte amb Pallás i Salvadó per acabar de materialitzar-lo i explicar la història de Tortosa a través de la col·lecció de fotos de l’artista.
Antonio Roca va nàixer a la capital del Baix Ebre l’any 1940. L’interès per la fotografia li arriba quan sa iaia li regala una càmera de fer fotos que comença a acompanyar-lo a tot arreu on va. Processons, misses, festes majors, obres, la quotidianitat del barri… els veïns van acabar batejant-lo com lo retratista del Rastre. Ara, una vuitantena de les seues instantànies poden trobar-se en este llibre, que també vol ser un homenatge a la figura de Roca. La seua vocació i faena de manera desinteressada permet que ara, grans i joves puguen comprovar com ha canviat la ciutat des dels anys 60. Com explica Marina Pallás, “fem un homenatge a un fotògraf que ha estat tota la vida en actiu. Amb 81 anys, on passa l’acció, ell hi és”.
Pallás explica que el procés de tria de les fotografies que es poden observar al llibre ha estat curós i gens fàcil. “Ell té milers i milers de fotos al seu arxiu. Avui en dia tots anem amb el mòbil a la mà i estem més habituats a les imatges, però dels 60, 70 i 80 ell té unes fotos que són molt interessants, que testimonien molts canvis de la ciutat. Pensem que això s’havia de posar en valor”. Cada imatge està contextualitzada amb dates i textos escrits a sis mans, que han estat contrastats i han necessitat testimonis que aportessen dades d’interès. “Hem intentat trobar un equilibri. Que hi haguessen festes, fires, esdeveniments socials, processons, alguna missa de la Cinta, edificis que ara ja no estan o que han canviat completament…”.
Per a la periodista, el valor d’Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre és que pot interessar a generacions que es porten decàdes de diferència. “El llibre pot agradar molt a gent de més edat perquè hi reconeixerà moments i persones. Però pot ser interessant també per als més joves, perquè veuran com ha canviat la ciutat. Per exemple, jo no sabia que, abans, la plaça Alfonso es podia rodejar amb el cotxe, o que al barri del Rastre hi havia una fàbrica de gas. Ho desconeixia completament”.
Antonio Roca seguix fotografiant tot el que passa a Tortosa. Marina Pallás està convençuda que la majoria de tortosins, encara que no sàpiguen com se diu, l’han vist captant moments especials a la ciutat alguna vegada, amb la càmera penjada al coll. El llibre se presenta el dia 1 d’abril a les 17:30 hores a l’Aula Magna del Centre Associat a la UNED de Tortosa, on hi participaran els autors, l’historiador, l’editor de la publicació Eduard Boada i el mateix fotògraf. Hi haurà música en directe a càrrec dels alumnes del Conservatori de Música de la ciutat.