Al Camí del Terrer Roig, a Jesús, s’hi troba una casa rebatejada com a Torre de Sant Antoni. Així l’anomenen els integrants, coordinadors, voluntaris i participants dels programes de mobilitat internacional d’Obre’t Ebre, una associació que vol fomentar la cohesió social d’infants i joves en risc d’exclusió social, així com dotar d’oportunitats de mobilitat els qui residixen en zones rurals, com és el cas de les Terres de l’Ebre.
A l’habitatge hi conviuen una desena de joves amb edats compreses entre els 18 i els 30 anys que han arribat a Jesús a través d’un d’estos programes que fomenten la inclusió i la descoberta d’altres països, cultures i llengües. Estes iniciatives estan finançades per la Unió Europea i Obre’t Ebre coordina l’arribada i la marxa de tots aquells que volen formar-ne part.
Susana Ibáñez, directora de l’associació, explica que porten tot just un any fent servir la Torre. Abans s’estaven en pisos en diverses punts de l’Ebre, però poder gaudir d’un espai amb camp els obre les portes a emprendre projectes que tinguen a veure amb la preservació ambiental, la recuperació d’espècies autòctones, etc. Recentment han col·locat caixes niu per tal que els moixons de la zona s’apropen a la casa i hi facen vida. Els integrants de Brot del Sud han començat a plantar tot tipus de plantes i hortalisses que servixen per alimentar els residents i que, a més, mantenen la terra fèrtil i cuidada.
Precisament este tipus de col·laboracions i sinergies amb projectes inclusius del territori és el camí a seguir per a Susana. Els joves que formen part del programa estan obligats a treballar en diverses institucions, ja siguen públiques o privades, amb finalitats socials. També se comprometen a aprendre a parlar català i a interessar-se per les costums i la cultura del país. Per aconseguir-ho, disposen de parelles lingüístiques amb les que poden practicar el llenguatge oral i crear vincles personals.
Només hi ha un factor imprescindible per poder entrar als programes de mobilitat coordinats per Obre’t Ebre: la motivació. No és necessari cap nivell d’estudis o d’idiomes en particular, sinó que només cal mostrar ganes de submergir-se en altres realitats i explicar les motivacions d’esta necessitat de canvi. Per a Ibáñez, esta voluntat de voler sortir de casa i viure en un país desconegut pot deure’s a molts factors. Conta que alguns dels integrants són molt joves i encara no han entrar a la universitat, d’altres freguen els trenta i volen viure una experiència així abans de començar uan vida estable, n’hi ha que venen motivats per l’espai o pel país, i alguns que fins i tot s’han enamorat aquí i s’han quedat a viure a Catalunya. Amb molts dels joves, tant ells com els altres coordinadors i voluntaris, hi seguix mantenint un vincle especial.
L’objectiu principal de l’associació i dels joves que s’estan a la Torre és connectar amb l’entorn, amb les persones i els companys i amb la zona on viuen i treballen. Cada deu mesos arriba un grup nou de participants que conviu fins al següent cicle. Durant estes setmanes, Obre’t Ebre els proporciona un sostre, recursos, menjar, acompanyament i eines per tal que s’adapten al nou entorn. Això sí, com remarca Susana, no fan de pares ni de cuidadors, i procuren que l’experiència els sigue útil per aprendre a valdre’s per ells mateixos i per obrir la ment en certs aspectes.
Amb l’arribada del fred, ha aterrat un nou grup de joves que passaran a formar part del panorama local fins al maig. Aniran a treballar en bici, col·laboraran en les tasques de la llar, crearan noves amistats i passaran a formar part d’un col·lectiu que posa per davant de tot els valors del companyerisme, la solidaritat i la curiostat per les persones i les seues necessitats.