La Segona Volta va nàixer per promoure la reutilització dels objectes que fem servir cada dia i no valorem. “Tenim massa coses, comprem massa”, diu Jose, un dels integrants d’esta cooperativa sense ànim de lucre. Estan situats al polígon de la Raval de Crist, on tenen una botiga física de venda de segona mà. La seua façana plena de colors és fàcilment reconeixible. A l’interior s’hi pot trobar de tot: roba, decoració, catifes antigues, capses de ferro, joguets… Volen contribuir a instaurar una economia circular i respectuosa amb el medi ambient al territori.
A través d’un concurs públic del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) que escull l’empresa que gestiona les deixalleries de l’entitat, se signa un conveni perquè la Segona Volta pugue tenir-hi accés per recuperar i restaurar objectes que la gent ha llençat. Prèviament, la cooperativa dixa clar quins són els rebutjos que poden emportar-se per donar-los una segona vida, com ara mobles o aparells tecnològics aparentment obsolets però que es poden arreglar o destinar a altres usos. La creativitat és una aliada de la reutilització.
Un cop els objectes arriben al taller de la Segona Volta, en un nau annexa a la botiga, comencen les reparacions. Cada membre de la cooperativa té una funció. Adrià, per exemple, s’encarrega d’anar a les deixalleries i fer la tria. Sisco, electricista de professió, trasteja amb cds o reproductors antics. Tothom té un lloc dins del mar d’artefactes recuperats directament de les deixalleries, i cada membre intenta treure’n el màxim rendiment per oferir al futur client un producte restaurat i de qualitat.
A Catalunya, la llei obliga les deixalleries a promoure la reutilització. “El que preocupa més és l’objecte voluminós, el que està fet per més d’un material”, conta Jose, que també està preocupat per la rapidesa amb què s’omplen els abocadors del país.
Este conveni és una bona notícia no només per al conjunt de la societat, que se beneficia de les segones vides de peces de tot tipus, sinó que ajuda un projecte com la Segona Volta, que compta amb pocs recursos per sobreviure. El COPATE els facilita una furgoneta perquè puguen acudir a les deixalleries del Baix Ebre i Montsià, i esta manera d’adquirir objecets els beneficia perquè tenen un cos 0 d’adquisició. Però també expliquen que les hores invertides són elevades, així com el material que utilitzen o la gasolina que han de fer servir per desplaçar-se per fer les recollides als diversos pobles. Tot i les dificultats, seguixen convençuts del seu projecte, segurs que el futur ha de ser més verd, més respectuós i menys materialista.