El projecte Portes de la Memòria s’exposarà a partir de divendres
Carmen Magí i Lluís Montull són dos professors de l’institut Ramon Berenguer IV d’Amposta. De català i filosofia respectivament, van emprendre el projecte Portes de la Memòria al 2018, amb la intenció que els alumnes puguessen fer recerca i així conèixer la història de la seua ciutat i també créixer en l’àmbit emocional. “Feia anys que estudiàvem Neus Català a 4t d’ESO. Notàvem que l’alumnat hi estava interessat, i a Amposta es van demanar les llambordes de la memòria pels deportats ampostins als camps nazis. Se’ns va ocórrer crear un projecte transversal a 1r de Batxillerat on des de diferents assignatures se fes la recerca sobre estes deu persones”.
A elles se’ls van afegir dos exiliades actuals que també van ser ex alumnes de l’institut: una família kosovar i una dona saharaui. En els dos casos van haver d’exiliar-se. “Un dels objectius era que la memòria històrica no fos només un recordatori del passat, que és absolutament necessari, sinó que també tingués un enllaç amb l’actualitat, que fes qüestionar les coses que passen avui en dia a l’alumnat”.
Els estudiants s’han repartit en diferents grups i a cada grup se li ha assignat una persona o família. Han fet recerca als arxius i han parlat amb els familiars. “S’ha treballat a partir de tres eixos: la història contextualitzada, la memòria de les persones i la memòria del territori. Era molt important resseguir la trajectòria d’estes persones, què els va portar a ser deportats i desplaçats d’un lloc a un altre”.
Ara, la faena dels alumnes arriba al Museu Terres de l’Ebre. L’exposició comença el divendres dia 11 de juny i s’hi podrà trobar tota la informació que han recollit durant els darrers cursos, a més d’objectes personals cedits per familiars.