Primera part del reportatge dels creadors de La Muda, l’exposició del moment
Només arribar a la Warhol, Josep Piñol ens surt a rebre amb una jaqueta on hi posa: ‘’TIVENYS’’. Ens diu que ho acaba de posar en pintura, que li encanta. El seu poble és el seu santuari, el lloc ha trobat les eines i la inspiració per construir La Muda, juntament amb Greta Díaz. Hores abans que arribem, ha penjat un vídeo on se veu a son iaio carregant un arbre pels carrers de Tivenys, emulant una processó.
Piñol ens avisa que ha muntat un set per a fer quatre fotos a l’interior d’esta nau agrícola situada davant del cementeri, al sortir del poble. Al cap de poc, arriba Greta, que es queda parada de veure’l en mode creatiu. ‘’També tinc roba per a tu’’, li diu ell, i ella respon rient.
Esta parella, responsable de l’exposició de moda a les Terres de l’Ebre, van conèixe’s ara fa quatre anys. Diuen que es van enamorar tant que el procés creatiu conjunt ha estat complicadíssim, que han hagut d’aprendre a dir-se les veritats i a compaginar la vida en parella i la vida professional. ‘’Llegar a casa y pretender ser novios era muy difícil. Era muy difícil cortar la neura’’, explica Díaz. Com a companys sentimentals, han decidit no viure junts i han après a comunicar-se i a parlar de tot, en benefici de la seua estabilitat però també de la seua obra.
Inicialment, el projecte de La Muda només era de Josep. Va instal•lar les seues perspectives artístiques en una nau agrícola que ha batejat com ‘La Warhol’ amb la intenció d’alliberar-se d’altres negocis que havia emprès però que no l’havien omplert. Ell atribuix esta valentia al començament de la seua història amb Greta i al suport de Sergi Capellas en veure unes fotos seues. I va decidir llançar-se a la piscina i donar-se temps per crear.
L’espai on ho ha fet també té importància per a ell. ‘’Aquí me vaig sentir especialment a gust. Fins i tot me sembla poesia. La gent passava per aquí, per la carreterera, s ‘ho mirava. Me preguntaven, què fas aquí? Jo deia, fotos de comunió’’. Greta va entrar al projecte una mica més tard, amb sentiments contradictoris. Ve del món del cinema i trobar-se immersa en un projecte fotogràfic com La Muda li va trastocar els esquemes: ‘’A mí me resultaba muy extraño seguir una vocación que ni yo misma me había planteado. Siempre lo cuento así: por ejemplo, tu pareja tiene un perro. Es su perro, però tú estás ahí todo el puto rato, y de repente hay algo que a tu pareja le importa más que tú. Hay algo de rivalidad, y a mí me pasaba con esta nave’’.
Un cop ja ficats dins de La Muda, Greta i Josep van començar un procés personal però també artístic d’adaptació. Els resultats els han vist les més de 1.500 persones que han visitat la seua exposició a Lo Pati, i ells mateixos han volgut mostrar-ho a través dels textos que acompanyen les fotos. La unió ha fet la força. I l’art.
Este és el procés que seguixen dos artistes preparant el set i a ells mateixos. La sessió de fotos que veureu a la segona part d’este reportatge és el resultat de dos persones compromeses amb la performance: fins i tot han omplert la Warhol de fum artificial. És la primera vegada que es posen a la pell dels protagonistes de La Muda, i també la primera vegada que se fotografien junts.