Han assistit a l’acte més de 400 persones
És diumenge 18 de juliol i a la platja fluvial de Ferreries s’hi apleguen més de 400 persones en un acte organitzar per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. Després que el jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona resolgués favorablement les mesures cautelars demanades per Corembe el passat 9 de juliol, diverses veus d’artistes i activistes del territori s’han alçat demanant la retirada del monòlit franquista, que estava prevista per a estes dates. El col·lectiu ciutadà Corembe, partidari del manteniment, va cridar la població a manifestar-se dijous passat. Hi van acudir 200 persones. A tot això, el procés constinua paralitzat i l’ajuntament repetix a cada novetat sobre el tema que no tenen competències de cap tipus per fer possible que el monument desaparegue del riu.
Avui, a les 21:30 hores del vespre, ha començat este acte amb parlaments dels diversos col·lectius que demanen la retirada i també de l’artista Ignasi Blanch. Mentre ho feien, a la base del monòlit s’hi veia reflectida la il·lustració d’Hernan en H, artista ampostí, amb el missatge ‘Vergonya monumental’. “Es veu que encara no n’hi ha hagut prou de mantindre’l 45 anys en esta suposada democràcia i el volen perpetuar”, deia Blanch a l’inici del seu discurs. “La Comissió de retirada de símbols franquistes tenia previst fer un acte de celebració per la seua retirada al setembre. Les mesures judicials han fet que avui ens trobem per fer sentir la veu antifeixista i democràtica de Tortosa i de l’Ebre”. L’artista ha recalcat que un monument fet durant la dictadura que enalteix valors antidemocràtics no pot ser mai un monument per la pau i la concòrdia. Ha dit també que fer defensa d’esta peça no és fer-li un favor a Tortosa ni ser un millor tortosí.
A continuació ha parlat Carles Vallejo, de l’associació d’expresos polítics del franquisme, en representació de les entitats memorialistes que han donat suport a l’acte i a la retirada. Vallejo ha expressat que una recuperació democràtica no pot ser completa ni no s’eliminen elements com este. També han tingut torn de paraula l’associació LGTBEbre i la Comissió per la retirada del monument, que ha demanat que l’ajuntament presente un recurs contra les mesures cautelars de Corembe.
El punt clau de la nit, la projecció de l’obra d’Ignasi Blanch, s’ha produït acompanyada d’una peça musical de KlapaSinj, un grup croata, i produïda per Nienad Bach, organitzador de concerts mundial per la pau i amb qui l’artista ebrenc col·labora sovint. Abans de desvetllar les il·lustracions, però, Blanch ha tornat a parlar de la importància de l’art en casos com este. “Les persones que fem art ens impliquem en moltes coses. Molts sabeu que, igual que pinto hospitals o faig coses per la gent gran, els joves o el col·lectiu LGTBI, explicar el que sento jo cap a això és un tema d’honestedat i claretat”. Blanch ha volgut recordar les persones obligades a fugir durant la guerra i aquelles que van ser assassinades.
Finalment, la il·lustració s’ha projectat a la base del monòlit. És un dibuix amb sis figures humanes sortint de l’aigua i amb el missatge ‘La memòria necessària’. Els assistents han posat punt i final a la nit al crit de ‘Si estirem fort segur que tomba’.