TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La història d’Aya, una jove emigrada sola que treballa a la brigada municipal de Tortosa

Aya El Hajaji va arribar a la península quan tenia catorze anys. Ho va fer acompanyada del seu germà, a sota d’un camió fins a Ceuta i pel mar fins a la costa andalusa. Tots dos van anar a parar a un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) d’Amposta. Aya ara té vint anys, i és una de les poques noies que migren soles, sense els pares, des del Marroc. Tan sols un 4,1% dels infants i joves emigrats sols són xiquetes. Ara, la jove forma part del Programa Treball i Formació, del Servei d’Ocupació de Catalunya, en la línia de joves tutelats i extutelats del 2021. Està a Tortosa, amb nou nois més, i ella és l’única noia.

El Programa Treball i Formació té com a objectiu afavorir la contractació de persones en situació d’atur amb especial vulnerabilitat i amb dificultats per accedir al mercat laboral, com és el cas de tots estos joves nouvinguts. La idea de tot plegat és «oferir un acompanyament, un recurs addicional per a tots aquells joves migrats, que la majoria són no acompanyats» explica el Tècnic responsable del programa,Christian Edwards, qui afegeix que «la majoria d’estos joves quan s’acaba la tutela es veuen desemparats i molts encara necessiten eines i recursos per a millorar la seua ocupabilitat i la seua emancipació en general». Els joves que es troben sota el programa tenen un any de contracte laboral i, en el cas de Tortosa, estan treballant de peons a la Brigada Municipal. Ho fan en diferents àmbits i serveis, com pot ser la jardineria, el magatzem o en el servei de pintura, com és el cas d’Aya.

La seua jornada laboral comença a les 7:30 h. Ja vestida amb els pantalons, dessuadora i botes per poder pintar, s’espera a la vora del Pont de l’Estat perquè la passen a buscar els encarregats del departament de la brigada. Ella no té carnet de conduir, però sí que desitja tenir-lo en un futur. Ben aviat arriben Pepe i Ramon, i es dirigeixen al Magatzem Municipal, on treballaran per preparar senyalitzacions d’aparcament i estacionament de la ciutat. Altres dies treballen pintant passos de vianants, aparcaments, i d’altres elements de la ciutat.

Dins el programa hi ha una altra vessant igual d’important que la del treball, i és la formació. Al Viver d’Empreses de Tortosa es duen a terme píndoles formatives de diferents àmbits per millorar l’ocupabilitat dels participants i la seua autonomia i capacitat d’emancipació. Un aspecte fonamental del programa és la millora de les habilitats comunicatives. Ho fan amb Meritxell Prades, psicòloga i impulsora de Nakupenda, centre d’educació emocional. Meritxell treball explica que una de les principals mancances que ha detectat al grup és la mancança d’autoconeixement i autoestima: «Hi ha una influència molt negativa sobre l’autoestima que ells tenen i això els limita a l’hora de comunicar-se de forma positiva».

Estan treballant en l’autoconeixement, i ho fan de diferents maneres. Un dels recursos utilitzats és una activitat en què cada participant ha d’escollir tres imatges de la baralla, una que represente el passat, una altra que represente el present i una altra el futur. Aya escull una imatge en què es veu un grup de xiquets, una altra d’una picaporta, i una d’altra amb moltes bicicletes per terra. Companys d’ella també escullen imatges d’infants per descriure el passat. Recorden les seues cases, els seus germans, les seues mares, i també les seues mascotes. D’altres, per referir-se al present, coincideixen i escullen imatges on es veu una persona sola, amb qui es senten identificats. Per al futur, hi ha pensaments diferents: escullen un futbolista, una casa, un vehicle propi…
Ara ja fa gairebé un any que van iniciar el programa, i els tècnics del departament ja han començat a reunir-se amb els joves per buscar noves oportunitats laborals. Comencen amb la recerca activa de feina, posant al dia el currículum i aplicant tot el que han aprés durant l’any quant a recerca de feina. L’objectiu és que «el mateix dia que acaben el contracte ja estiguen dins dels processos de selecció per aconseguir una nova feina», declara el tècnic del programa.

Aya no sap ben bé a què es vol dedicar en un futur, tot i que té moltes ganes de seguir treballant i obtenir els seus propòsits. Li agrada viatjar, i potser es planteja ser hostessa de vol.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects