TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La Guacha posa en qüestió l’amor romàntic amb l’obra ‘Aún’

La companyia d’arrels ebrenques ha actuat este cap de setmana a la sala Siconi de Barcelona

Aún naix del qüestionament de l’amor romàntic. La societat ha participat durant anys en la construcció d’una fantasia que, en certa manera, ha mogut les relacions interpersonals. Gemma Ginovart i Leandro Brincula són dos artistes que han decidit obrir els ulls i demostrar que la idealització de l’amor romàntic pot comportar dolor i decepcions. Per este motiu, l’obra, este cop teatralitzada, pretén criticar la construcció social i mostrar les llums i les foscors, invitant l’espectador a descobrir el seu propi amor romàntic.

La jesusenca i l’argentí formen la Companyia La Guacha, espai multidisciplinari que abraça diferents llenguatges artístics i culturals, definint-se com una companyia “amb notes de tango i sardana”.

Durant este cap de setmana La Guacha ha presentat Aún a la sala Siconi, de Barcelona, mostrant les dues cares de la moneda dels sentiments i les sensacions durant el principi d’una relació romàntica.

Com definiu l’amor romàntic?

Per a nosaltres l’amor romàntic és una construcció social alimentada per la literatura, la música, el cine, el teatre. Una idealització de l’amor entre persones amb molts factors que complir, sovint obligatoris i que molts cops ens empenyen a límits no gaire sans a l’hora de relacionar-te amb algú. També el sentim vinculat al patriarcat, el catolicisme i el capitalisme.

I quin paper té en Aún?

El paper que juga a Aún és de crítica cap al mal que ens pot arribar fer confiar tant amb un concepte sense plantejar-te amb quines coses et quedes i amb quines no.

L’amor romàntic és una idealització?

Sí. Però amb això no descartem completament el que l’amor romàntic proposa, creiem que és necessari mostrar les llums i les foscors i d’aquesta manera quedar-te amb el que et serveix a tu mateix.

També el sentim vinculat al patriarcat, el catolicisme i el capitalisme.

Gemma Ginovart i Leandro Brincula, components de La Guacha

Des d’on parteix Aún?

Aún parteix d’una experiència pròpia, on el paper de l’amor romàntic va ser el protagonista, un descobriment de totes les cares de la moneda i el dolorós que pot arribar a ser creure que només hi ha una veritat. Primerament va ser en format monòleg, després un videoart i finalment ha estat una fusió que s’ha convertit amb una obra performativa i audiovisual. A YouTube es pot trobar el tràiler del videoart per si a algú li pica la curiositat.

Teaser d’Aún, de Gemma Ginovart.

Com treballeu les emocions per transmetre aquests primers instints i sensacions?

Tractem d’evocar la innocència dels primers desitjos amorosos i carnals, connectar-nos amb aquella essència humana d’estimar i sentir-nos estimats. I a partir d’allà ens permetem navegar entre els diferents matisos que les relacions humanes ens inviten a viure.

Quan va nàixer i de quina manera la companyia La Guacha?

La Guacha neix d’un desig per part de Gemma de crear una companyia viatgera que pogués vincular diferents llenguatges artístics, i es va desenvolupar fa dos anys a Buenos Aires mentre Leandro i Gemma es prenien un cafè a Varela Varelita, un bar molt ‘porteño’.

De quina manera es fusionen la cultura argentina i catalana, o ebrenca?

Ens encanta compartir entre natros la cultura musical, les vivències, els elements, l’estètica d’altres èpoques on el ritme de la vida semblava ser més lent, atent i observador. La nostàlgia de Buenos Aires i la ‘frescura’ del mediterrani són dues coses que els dos les sentim molt pròpies i que d’alguna manera les mostrem a l’hora de crear.

Quina rebuda està tenint l’obra enmig de la pandèmia?

Aún va ser estrenada a Buenos Aires i portada de gira per Argentina i Barcelona l’any passat, durant la pandèmia vam estar enfocats en altres creacions, per una banda Leandro també és escultor i va estar enfocat amb aquesta disciplina i Gemma va estar proposant tallers de teatre i essència personal, creant Mereida per a Scapedel, una marca del territori, i Isole, un espectacle multidisciplinari, juntament amb la ballarina Mar Grifoll Ginata. Així que és el primer cop que tornem a representar Aún enmig de la pandèmia.

On més us podrem veure?

On ens podeu veure és a Vinallop, on vivim i creem continuament. Tenim moltissimes ganes de mostrar el nostre art a les Terres de l’Ebre, i invitem a tots els lectors i lectores que ens segueixin a instagram, @cialaguacha, on podran seguir les novetats i proposar noves dates per poder gaudir junts del que l’art ens fa sentir.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects