La fira programa activitats per a tots els públics i compta amb la participació de terrissers vinguts de tot el món
El proper 28 d’abril i fins l’1 de maig, la Galera torna a celebrar la seua cita anual amb la terrissa. La fira posa en valor la tradició per excel·lència del poble, la terrissa, un material que va tenir una importància vital en molts nuclis del Montsià a principis del segle passat. A la Galera, en concret, fins al anys 60 hi havia diversos obradors de terrissa fins que l’aparició del plàstic i altres materials més barats i fàcils de produir en massa van prendre el control del mercat.
Dècades després i sabedors de la importància d’esta tradició, el poble va impulsar la Fira de la Terrissa per tornar a posar els artesans al centre. El Museu Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa, situat als baixos de l’Ajuntament, juga un paper important en la divulgació i dignificació de l’ofici dels terrissers. L’espai acullirà diverses exposicions: durant els dies de la fira, a la Sala 1 se podrà visitar la proposta permanent que ret homenatge a la terrissa i a la gent del poble que la treballava. S’hi parla de les famílies de productors, del procés d’una peça des que comença a fer-se fins que està llesta per fer-se servir, usos… A la Sala 2, dedicada a exposicions temporals, hi haurà peces de diversos artistes. El treball col·lectiu InfinitaMente està fet per vint-i-vuit ceramistes que formen part de l’ANPEC, l’Associació Nacional de Professionals de Ceràmica. La proposta posarà de manifest la importància da la terrissa en el terreny cultural i artístic. Les peces tenen diversitat de formes i acabats, i també són experimentals pel que fa als materials emprats.
Terrissers vinguts d’arreu del món mostraran la seua obra a la part de la fira. N’hi haurà provinents de tot l’estat espanyol, el Marroc, Hongria, França… i, enguany, com en cada edició, hi haurà una comunitat autònoma convidada. El 2023 és el torn de Castella-la-Manxa, una regió de la qual se podran conèixer les tècniques i característiques de la seua ceràmica, així com les tradicions de la zona. La peça commemorativa també és una oportunitat per descobrir una manera de treballar diferent. En esta edició, la peça és el cànter de carreter, un atuell emprat per transportar i conservar l’aigua. És semblant a un cànter ordinari, però amb la diferència que té un dels costats pla per tal que encaixe en un suport de carro. L’artesà que realitzarà les 112 peces signades i numerades és Alfonso Hidalgo Góngora, provinent d’Úbeda (Jaén).
Pel que fa a la resta d’activitats programades, hi haurà tallers com l”Enfanga’t a la fira’ o ‘Enfanga’t al torn’, amb demostracions de diversos terrissers de com se treballa al torn. El dissabte a la tarde està prevista una demostració de cuita de peces en directe a càrrec dels ceramistes d’Hongria. Els objectes finals recordaran a les obres de Gaudí i Dalí.