L’exposició s’inaugura el 2 de març
Han calgut cinc anys de recerca fotogràfica per produir l’exposició ‘Energia submergida‘. L’artista Paula Artés mostra la seua vessant més compromesa i proposa una reflexió sobre l’entramat de relacions de poder i control que vinculen l’activitat d’Escal UGS (una de les empreses constructores més grans del món) i l’Estat espanyol en la construcció de la plataforma Castor.
Este dipòsit submarí de gas natural construït davant de les costes del Montsià i el Baix Maestrat (entre Catalunya i el País Valencià) va generar un greu impacte ambiental. Entre altres coses, va significar la desaparició d’algunes espècies aquàtiques, l’alteració dels trajectes de pesca al voltant de la plataforma marina i tot un seguit de terratrèmols en els pobles d’Alcanar, Benicarló, Cervera del Maestrat, Càlig, Penyíscola, la Ràpita i Vinaròs. D’esta manera, la història del projecte Castor es convertix en un cas exemplar de la capacitat de control que empreses privades amb vastos patrimonis econòmics poden exercir sobre l’Estat, fins a modelar l’entorn legal i normatiu en el qual operen. A conseqüència d’això, la recerca de Paula Artés vol desvelar aquella ‘energia submergida’ que no només s’amaga entre les esquerdes dels edificis afectats pels sismes o dins dels forats de les roques calcàries, sinó també en les cotractacions nebuloses entre l’esfera pública i privada.
El significat amagat
Al principi del recorregut expositiu es pot veure un tríptic fotogràfic que presenta unes formacions rocoses esponjoses, que capturades des de molt a prop, revelen forats, colors terrosos i detalls que recorden el vidre. “Tot i el suport bidimensional, les imatges destaquen per tridimensionalitat captivadora i provoquen un desig de tocar-les. Tot i això, és possible que la comprensió d’aquestes mateixes fotografies canviaria si en coneguéssim el context; si sabéssim, per exemple, que retraten algunes roques calcàries que justament per la seva «molt alta porositat i permeabilitat» es van emprar per a emmagatzemar gas natural subterrani en el marc del projecte d’enginyeria Castor”, explica Carolina Ciuti, comissària de l’exposició.
El projecte s’ha acabat de gestar els darrers mesos en una estada a la residència artística Baladre —que gestiona Lo Pati— en ple Delta de l’Ebre i en el marc de la beca d’intercanvi de residències creatives que impulsen el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona i el centre d’art ampostí. L’exposició se podrà visitar des del 2 de març fins al 5 de maig.