El dijous Llarder marca la celebració de Carnaval. Se celebra arreu de Catalunya per simbolitzar l’inici de les restriccions de la Quaresma, que s’allarguen fins a Setmana Santa. Té especial rellevància a les Terres de l’Ebre, on fa dècades que els ciutadans posen el menjar al centre i passen el dia, especialment la tarde, al camp.
A Xerta, Paüls i Aldover, la tradició passa per menjar la fogasseta, un pa rodó i aplanat, marcat abans de posar-lo al forn, que es farcix amb productes de temporada. El panet individual s’obre per la meitat i s’hi col·loca una truita feta amb ous, llonganissa, alls tendres i carxofa, normalment feta a casa. El terme fogasseta ve de fogassa, emprat per referir-se a un pa de forma rodona.
Al forn Cal Portal de Xerta, regentat per Dolors Gabriel i Gustavo Andreu, se preparen unes 2.000 fogassetes per al Dijous Llarder per abastir Xerta, Paüls i alguns establiments de fora d’estos dos pobles. La recepta és la del pa de tota la vida: aigua, farina i sal. Se fan les boles rodones i se dixen reposar unes hores per després poder aplanar-les. A continuació se marquen perquè queden decorades amb les ratlles típiques a la crosta i s’entren al forn. Un cop cuites, ja estan preparades per a obrir i farcir amb la truita. Cal Portal posa a la venda fins a cinc mides diferents de fogasseta.
1 comentari
Visca “La Fogasseta”!!