TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La fogasseta, el pa rodó del Dijous Llarder

El dijous Llarder marca la celebració de Carnaval. Se celebra arreu de Catalunya per simbolitzar l’inici de les restriccions de la Quaresma, que s’allarguen fins a Setmana Santa. Té especial rellevància a les Terres de l’Ebre, on fa dècades que els ciutadans posen el menjar al centre i passen el dia, especialment la tarde, al camp.

A Xerta, Paüls i Aldover, la tradició passa per menjar la fogasseta, un pa rodó i aplanat, marcat abans de posar-lo al forn, que es farcix amb productes de temporada. El panet individual s’obre per la meitat i s’hi col·loca una truita feta amb ous, llonganissa, alls tendres i carxofa, normalment feta a casa. El terme fogasseta ve de fogassa, emprat per referir-se a un pa de forma rodona.

Al forn Cal Portal de Xerta, regentat per Dolors Gabriel i Gustavo Andreu, se preparen unes 2.000 fogassetes per al Dijous Llarder per abastir Xerta, Paüls i alguns establiments de fora d’estos dos pobles. La recepta és la del pa de tota la vida: aigua, farina i sal. Se fan les boles rodones i se dixen reposar unes hores per després poder aplanar-les. A continuació se marquen perquè queden decorades amb les ratlles típiques a la crosta i s’entren al forn. Un cop cuites, ja estan preparades per a obrir i farcir amb la truita. Cal Portal posa a la venda fins a cinc mides diferents de fogasseta.

Facebook
WhatsApp
Twitter

1 comentario en “La fogasseta, el pa rodó del Dijous Llarder”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects