Enguany serà la vint-i-setena i sisena edició respectivament
Davant de l’incessant degoteig de casos positius per la Covid-19 i l’elevat risc de rebrot, la Comissió Organitzadora de la Fira de l’Oli i la Garrofa de les Terres de l’Ebre a Jesús, que enguany arriba a la vint-i-setena i sisena edició respectivament, ha decidit ajornar-la fins al pròxim mes de maig, en lloc de l’habitual últim cap de setmana de febrer tal com tornava a estar previst en un principi.
Després de la relativa millora fa uns mesos de les dades de la pandèmia, la comissió estava preparant un programa d’actes per implementar-lo perquè malgrat la positiva experiència de l’any passat amb la celebració virtual de la fira on es va aconseguir més de 7.000 interactuacions, s’havia decidit que res millor que tornar a la presencialitat.
Així i tot no serà possible al febrer perquè els indicadors de contagi en general, i Jesús no és una excepció, junt amb al principi de prudència han fet recomanable l’ajornament, com explica l’alcalde Víctor Ferrando: “ha estat una decisió difícil, però creiem que encertada a causa de la incertesa provocada per la pandèmia, que ara mateix també afecta molts grups escolars. Moltes trucades aquests dies a expositors i participants a la Fira encara ens ha fet més palesa aquesta sensació encara d’incertesa, que ens ha ajudat a decantar per l’ajornament“.
Per a Ferrando no és cap secret que la fira de Jesús resulta una combinació perfecta entre fira comercial i una llarga llista d’activitats al voltant dels productes locals, un actiu valuós de la seva consolidació i un bon reclam per visitar-la: “Volem que la gent pugui continuar trobant recreacions de les tasques pròpies de la recol·lecció de l’oliva, degustar i admirar a l’espai Àgora de l’Oli els millors olis extra verge del país, tallers, demostracions de gastronomia, exposicions, xarrades, concursos, comerç, maquinària, visites a molins, música, teatre, ruta de tapes o cuina en directe“.
La Fira de l’Oli i la Garrofa de Jesús el que si manté serà una part del cicle de conferències Daniel Mangrané perquè el sector ho reclama com recorda Josep Vallés, president de la fira ,”no ajornarem per exemple una xerrada que interessa ara mateix a la nostra pagesia sobre les noves mesures agroambientals i la seva repercussió a la PAC del 2023 al 2027, i que farem amb el suport del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya” La fira arribarà al maig a les acaballes de la campanya de l’oliva i serà un molt bon moment per passar balanç. El que si s’anunciarà amb antelació són les bases del 37è Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre perquè tots, productors i particulars, puguin reservar l’oli verge d’oliva en les millors condicions per presentar-los en les categories habituals: olis de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de les Terres de l’Ebre, sense DOP de les Terres de l’Ebre, ecològic, vingudes des de qualsevol territori, i la categoria reservada a productors particulars i de collita pròpia.