Vanesa Bustos és cuinera de professió. Viu entre València i el seu poble, La Sénia, i molts cops va d’un lloc a un altre carregada d’estris de cuina i del seu set de ganivets. El seu perfil a instagram, @vanesabustos.culinaria, compta amb més de 14.000 seguidors. Allà hi aboca totes les receptes que se li ocorren i, a més, fomenta una cuina de proximitat, sostenible i de qualitat.
“Vaig començar a estudiar cuina al 2005. Abans havia estudiat Turisme i havia estat treballant uns quants anys a Penyiscola. Me’n vaig anar un any a viure a Escòcia amb la idea d’estudiar cuina quan tornés. Allà ja vaig començar a buscar faenes de cuina, i vaig estar a hotels, restaurants, restaurants de museus…”. Una de les coses que més li cridava l’atenció de la cuina és fer comunitat, que la gent anés a menjar a casa seua i poder compartir el que ella havia creat als fogons. Després de tres anys formant-se, de seguida li van oferir impartir cursos de cuina, i des de llavors que no ha parat de traspassar els seus coneixements culinaris, ja sigue a través de formacions o dels continguts que penja a les xarxes socials.
“Arrel del confinament vaig tenir temps lliure i vaig començar a documentar les meues receptes. Feia fotos dels ingredients i de tot el procés, redactava i anava penjant. Vaig començar a créixer. Al final, el que faig és intentar posar-ho fàcil, intentar fer coses que la gent pugue cuinar a casa. I explicades d’una manera senzilla perquè siguen accessibles”. Intenta que els ingredients que fa servir siguen fàcils de trobar, i de temporada, si s’escau. De fet, a través d’Instagram intenta conscienciar el seu públic de la importància dels productes del territori, els de sempre, i donar-los a conèixer. La recepta que elabora en este Captures té com a base el fonoll, una hortalissa sovint menystinguda.
Bustos elabora un fonoll amb tomàquet sec, olives negres, ceba i ratlladura de pell de llimona. Ho gratina tot amb formatge de Maó. Per no oblidar-se de tot el que hi vol posar, s’apunta cada ingredient i va repassant el full per no oblidar-se de cap pas. És minuciosa durant el procés i també a l’hora d’emplatar. Els seus 14.400 seguidors d’Instagram ho saben i ho valoren.