TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La crisi sanitària evidencia la falta d’infermeres

El dèficit de personal és estructural, però la Covid-19 ha agreujat la situació

Estrella Martínez, directora d’Infermeria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, ho explica clar. Falten infermeres a l’hospital de Tortosa, al conjunt de l’Ebre i, en general, a Catalunya i Espanya. Esta situació s’arrossega des de fa anys, i enguany, amb la crisi sanitària que ha ocasionat la Covid-19, la situació s’ha tornat crítica. Les infermeres no poden fer vacances i, en molts casos, han de fer torns dobles. Les vacunes són un gran avenç cap a la normalitat, però els punts de vacunació massiva han tret personal qualificat als hospitals, que ara van amb l’aigua al coll amb la cinquena onada.

El desgast és físic però també psicològic. Les infermeres han estat le encarregades d’acompanyar uns malalts que, en molts casos, estaven sols i no podien rebre visites. A part de les tasques sanitàries, elles han hagut d’oferir-los suport emocional i acompanyar-los durant el procés de recuperació o les estances a l’UCI. “La situació actual és doblement dura, perquè veus gent ingressada amb 30, 35 anys… i la pressió emocional és més forta”. Gràcies a les vacunes, la majoria dels malalts que arriben als hospitals són joves, fet que dificulta la recuperació emocional perquè “t’hi pots sentir més identificat”.

Esta falta de personal se deu, com explica la directora d’Infermeria de l’HTVC, a diversos factors. El primer i principal és la mala planificació i la poca resolució dels governs o les administracions superiors que han de procurar que se pugue accedir a estes places. El problema no és que els joves no vulguen estudiar Infermeria, sinó que no hi ha llocs suficients per treballar. Degut a este tap, molts graduats decidixen migrar a països com Noruega o Anglaterra, on tenen condicions laborals i de sou molt més favorables que aquí. Per tant, la majoria no torna. Abans del canvi de govern, se va anunciar que s’obririen 600 places per a infermeres a Catalunya. Ara, el procés ha quedat paralitzat.

Altres motius que expliquen el col·lapse són les jubilacions que s’estan produïnt d’uns anys ençà. Les primeres dones infermeres estan en edat de dixar de treballar i, a falta de places, els seus llocs de treball queden desatesos. A més, com és una faena tradicionalment de dones, els processos de maternitat i baixes posteriors també dixen buits en els llocs de treball que no s’acaben cobrint.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects