TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La Cooperativa Terram presenta Astacler, un oli amb etiqueta social

La iniciativa ha celebrat un any de treball amb col·lectius vulnerables

La cooperativa Terram ha celebrat el seu primer any amb la presentació d’Astacler, el seu primer oli d’oliva verge extra. El procés d’elaboració, des dels seus inicis fins a la presentació final, ha permès participar a divuit persones que es troben en alguna situació vulnerable, ja que l’objectiu final del projecte és promoure l’ocupació laboral de les persones amb discapacitats, problemes de salut mental o aturats de llarga durada.

L’etiqueta de l’Astacler recorda l’antiga elaboració de l’oli, amb la recuperació gràfica de les ungletes, una eina que s’utilitzava dècades enrere per recollir d’una a una les olives. Per altra banda, la paraula Astacler tampoc ha estat escollida a l’atzar, sinó que es tracta d’una paraula de la Sénia, feta servir com adjectiu d’alguna cosa que tendeix a fer escàndol, gresca o demostracions exagerades. Des de Terram expliquen que han utilitzat esta paraula perquè «ens representa com a projecte, ja que a partir d’este volem donar veu a aquelles persones que tants cops són invisibilitzades». Astacler també fa referència al tipus d’oli que conté l’ampolla, que «és un oli verd molt afruitat i aromàtic que ens va molt bé per potenciar el sabor a ensalades, verdures, carns o peix».

L’Astacler és el primer oli produït per la Cooperativa Terram. FOTO: Terram

L’oli Astacler es pot adquirir a través del web de Terram, ja que seran ells mateixos qui tramitaran els encàrrecs de forma manual i directa amb el client final. Cada euro d’estes ampolles d’oli va destinat a la contractació de persones en discapacitat intel·lectual, persones que tenen algun trastorn mental, joves i aturats de llarga durada.

Cinc amics de la Sénia de tota la vida són els fundadors de la cooperativa Terram. Tots han emprés camins diferents, alguns s’han quedat al poble i d’altres han marxat per fer créixer el seu camí professional. L’Equip és molt divers. Està format per una psicopedagoga, un pagès, un enginyer, un financer i un educador social. Tots tenen vint-i-vuit anys i volien impulsar un projecte com el de Terram i fer-ho al territori on van néixer. Els desencadenants per crear la cooperativa van ser dos grans factors: «El primer és que hi ha una part de persones, aquelles que es troben amb una situació de vulnerabilitat que tenen menys oportunitats per a sentir-se part de la societat, trobar una ocupació i sobretot tenir espais setmanals per poder millorar el seu benestar. Per altra banda, estem veient que cada cop hi ha més terres d’oliveres que es queden abandonades per una falta de relleu generacional i també perquè l’agricultura és la gran oblidada i no se li dóna la importància que hauria de tenir».

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects