Se concentren majoritàriament a la platja de la Marquesa
La problemàtica dels vessaments de pèl·lets de plàstic està d’actualitat amb l’incident a les costes gallegues, que ha fet saltar totes les alarmes ambientals quan encara se senten els ecos del desastre del Prestige al 2002. Menys cridaners són els vertiments regulars d’este material de plàstic que s’acumula a les costes de Tarragona i l’Ebre des de fa anys.
El complex petroquímic de la capital de la província és el punt d’origen del qual s’escampen estos materials alts en toxines. Segons Jordi Oliva, co fundador de l’organització Good Karma Projects, “tenim mostres des de 2018, però segurament ja n’hi havia abans”. La platja de la Marquesa, per la seua posició geogràfica, encarada a Tarragona, és el punt del territori on s’han trobat més restes de pèl·lets. Hi arriben degut a les llevantades.
Els efectes que pot tenir este tipus de contaminació s’agreugen quan tenen lloc en un espai natural protegit com és el cas del delta de l’Ebre, que ja patix altres problemàtiques, com la regressió causada per la falta de sediments i l’augment del nivell del mar. “Els pèl·lets poden ser ingerits per les aus marines. El que això suposa és l’afectació en la cadena tròfica, perquè contenen moltes toxines. Són més perillosos quan suren al mar, perquè les aus s’hi senten especialment atretes”. Acció Climàtica investiga fins a tretze empreses del Camp de Tarragona per incompliment de la llei de reponsabilitat ambiental.