TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La consellera de Justícia i Raül Romeva visiten la fossa de Santa Magdalena de Móra d’Ebre

Els arqueòlegs han descobert 54 cossos i preveuen trobar-ne més

Este matí, la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, i l’ex conseller Raül Romeva han visitat la fossa de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre. Capella ha declarat que els treballs d’excavació seguiran almenys dos o tres mesos més i que la fossa serà una de les més importants pel que fa a la recuperació de cossos.

Situat a la serra de Cavalls, el mas de Santa Magdalena va ser utilitzat com a hospital de guerra durant almenys l’agost i el setembre de l’any 1938, en plena Batalla de l’Ebre. Els ferits amb possibilitats de sobreviure s’enviaven als hospitals situats a la rereguarda, però les operacions d’urgència es feien allà mateix. Els cadàvers s’enterraven a la fossa on ja s’han localitzat 54 cossos de soldats republicans.

Ester Capella i Raül Romeva visiten la fossa de Móra d’Ebre. FOTO: Twitter, @justiciacat

Tot i que encara no hi ha confirmació genètica, s’han localitzat els familiars dels soldats Joan Urgell i Josep Aubeso. Ha sigut possible gràcies a la llibreta del doctor Miquel Gras, que treballava a l’hospital i va anotar una trentena de noms de joves que anaven morint. Justícia està en tràmits per adquirir un fons fotogràfic d’Alec Wainman, un brigadista britànic que conduïa ambulàncies i va documentar el front d’Aragó i la Batalla de l’Ebre. Les imatges podrien donar pistes sobre nous punts d’enterrament.

Un arqueòleg treballant a la fossa de Santa Magdalena. FOTO: Twitter, @justiciacat

La fossa de Móra d’Ebre es la número 34 d’actuació del Pla de fosses, un programa que des del 2017 planifica l’obertura de fosses per identificar-ne les víctimes. S’han recuperat les restes de 393 persones i en 9 ocasions les han pogut identificar, gràcies al Programa d’identificació genètica. En esta base de dades hi ha registrats els perfils dels familiars dels desapareguts. S’entrecreuen les dades d’uns i altres i es comprova si coincideixen.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects