El negoci familiar d’Horta de Sant Joan va perdre la llicència d’obres després d’una aturada per la crisi del 2008
L’obrador de cervesa artesana d’Horta de Sant Joan Ebrewine està recollint signatures per tal de no haver d’acomiadar-se d’un projecte de vida de tres generacions a causa d’una ordre d’enderroc de la Generalitat.
La mare del Marc Dorca, mestre cerveser i impulsor del projecte, va venir a la Terra Alta el 2002 amb la seua parella i, més tard, hi va vindre el fill per sumar-se a un projecte de turisme rural. En una parcel·la d’Horta de Sant Joan van iniciar un projecte d’allotjament rural amb celler d’elaboració de vins, a la qual cosa la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) va donar el vistiplau, atorgant l’autorització per construir. El permís atorgat fou, concretament, per construir edificacions conflictives en terrenys no urbanitzables a causa de l’interès públic i social del projecte. Malgrat això, les obres es van haver d’aturar a causa de la crisi econòmica del 2008.
Amb la recuperació econòmica de la família, el 2014 es va decidir reprendre les obres, este cop obrint un obrador de cervesa artesana i deixant enrere el projecte d’allotjament, ja que la normativa ja no ho permetia, segons ha explicat Dorca. L’Ajuntament, però, després de sis anys va declarar la caducitat de la llicència i va emetre una denúncia del projecte. Quatre anys després, el 2018, els serveis territorials d’urbanisme van ordenar l’enderroc de l’edificació per la manca de la llicència municipal. Com que l’edifici no es va acabar de construir del tot, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el seu Departament de Legalitat Urbanística, pretén enderrocar la construcció, on des del 2018 hi ha un obrador de cervesa artesana, que està legalment permesa al tractar-se d’un petit obrador, segons afirma el mestre cerveser d’Ebrewine.
Fins el dia d’avui, per a la família ha estat una odissea administrativa, ja que han rebut diferents sentències i les han estat recorrent. Actualment, han presentat un recurs d’alçada a la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya, on demanen poder presentar un projecte de legalització de l’edifici, perquè segons sentència contenciosa-administrativa, es permet l’opció de conservar l’edifici si s’adequa el projecte a la legalitat actual. Tal com declara Dorca, un negoci d’elaboració de cervesa i vi “sí que entraria en esta normativa“. Tot i l’esforç per poder presentar un nou projecte i la recollida de firmes, el propietari no es mostra gaire esperançat a causa de l’immobilisme per part de l’administració.
Si finalment s’enderroca l’edifici, per a la família de Marc suposaria “la ruïna” i la “desaparició del projecte vital de tres generacions d’una família“. L’ordre d’enderroc significaria l’aturada o finalització del negoci d’Ebrewine, però també implicaria una gran despesa econòmica perquè s’obliga al propietari de l’edifici a fer-se responsable del preu de l’enderroc en qüestió.
A través de Change.org es pot signar la petició d’aturar l’enderroc. També s’estan organitzant recollides de signatures al llarg de la Terra Alta, on s’han recollit centenars de suports.