L’estella és l’alternativa als combustibles tradicionals i contaminants
Gràcies al projecte i finançament de la Diputació de Tarragona, dels fons de recursos europeus i dels propis ajuntaments, sis municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre han apostat per la biomassa este hivern. Tivissa, Rasquera, la Fatarella, Horta de Sant Joan, Gandesa i la Sénia ja compten amb alternatives sostenibles per escalfar edificis públics.
Montse Perelló, alcaldessa de Tivissa, explica que la seua estella, l’element que utilitzen per cremar i generar calor, és de la Serra de Llaberia, que s’organitza i els proveeix d’estella de proximitat. ”Nosaltres formem part d’un consorci amb diferents municipis del voltant de la Serra de Llaberia. Ells fan neteja de boscos i això és el millor del projecte, que podiem garantir una estella del nostre terme municipal.” Perelló explica que la primera que van fer servir, el passat octubre, va ser la dels arbres arrencats pel temporal Glòria. A Tivissa, els edificis públics que s’escalfen amb biomassa són l’escola i la llar d’infants. Això dificulta que puguen calcular amb claredat l’estalvi total que els suposarà este canvi de model, perquè degut al covid les aules han de ventilar-se constantment. Malgrat això, l’alcaldessa fa èmfasi en la sostenibilitat del projecte. Afirma que la neteja del sotabosc per obtenir l’estella ”manté els terrenys nets per als incendis”. Tivissa ja té en marxa un altre projecte semblant, i esta vegada col·locaran la caldera al Càmping Alberg municipal.
Gandesa també aposta per l’estella per passar l’hivern. A la Terra Alta han posat el centre del calor al costat de l’escola pública, la llar d’infants i la biblioteca, tres edificis que, per proximitat, poden beure de la mateixa energia. En el seu cas, l’estella la treuen de les 1.900 hectàrees forestals del terme. ”Estes hectàrees ja es van gestionar als anys 50 i 60, i ara tenen una densitat molt gran”, explica Carles Luz, l’alcalde. ”El que fem és tallar els arbres que no deixen créixer els altres, i cada any es neteja el bosc. Tenim fusta de sobres per abastir els edificis públics amb l’estella”. Com que encara no ha acabat la campanya d’hivern, és dificil quantificar l’estalvi, però Luz espera que s’estalvie un 50 o 60% més que en anys anteriors. Gandesa també vol seguir apostant per la biomassa i l’ajuntament ha redactat un projecte que depèn del govern català per escalfar tots els edificis de la Generalitat: ”Aquí estan molt ben ubicats, el CAP, el jutjat, els bombers, el Departament d’Agricultura… i hi ha un projecte molt engrescador per abastir la seua calefacció amb biomassa”.