TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Josep Lanau: «Hem creat P≈ART perquè és el projecte que ens hauria agradat que hi fos per donar-nos suport»

El projecte donarà suport a través de l’art a persones amb ansietat

 P≈ART és la simbiosi entre les Persones, la Tecnologia, la Salut i l’Art. Es tracta d’un projecte innovador que pretén donar suport a les persones amb ansietat a través de l’art. Ara han engegat una campanya de micromecenatge per impulsar l’app de P≈ART, amb diferents espais i utilitats per als usuaris. Josep Lanau i Violeta Lleixà en són els impulsors, que van iniciar el projecte de manera gairebé espontània a partir del projecte de final de grau superior d’Integració Social. Parlem amb Lanau.

Què és P≈ART?
P≈ART és un projecte que ofereix eines i experiències a les persones per entendre i aprendre a gestionar l’ansietat.

Com sorgeix la iniciativa?
El projecte inicia la seua primera fase de gestació quan la meua companya Violeta i jo cursàvem el segon any d’integració social i, com a treball de final de grau superior, vam optar per focalitzar-nos en l’ansietat. Mesos després de pluges d’idees i de propostes descartades P≈ART va començar a agafar una forma més realista del que esperàvem i vam pensar «perquè no el portem al món real?» I així ha estat, a partir d’una idea que vam tenir per un treball ha sorgit el que esperem que siga una iniciativa per donar suport al màxim de persones possible.

Qui conforma l’equip del projecte?
Inicialment, vam iniciar essent Violeta Lleixà i jo mateix, Josep Lanau, ja que era el nostre projecte de final de grau, però a mesura que el projecte agafava forma i s’anava asseient veiem que necessitàvem un equip. Com a integradors socials que som, als dos ens han ensenyat i remarcat a treballar en equip, preferentment, interdisciplinari, per tant, això vam fer. Una mica de recerca i entrevistes després es van acabar vinculant al projecte dues psicòlogues i una educadora social: Mònica Fatsini, Angels Paredes i Marina Lleixà respectivament.

En el vostre projecte us centreu en l’ansietat. Amb quines eines es pot gestionar aquest trastorn a través de l’art?
L’ansietat és una condició i trastorn molt extens i amb moltes variants, ramificacions i tipus i cada persona és un món, per tant, els agents causants són diferents i les maneres de tractar-ho es poden diversificar molt. Si més no, nosaltres apostem per l’art, per la puresa i beneficis directes i indirectes que té a l’hora de treballar-hi. Tot i això, algunes de les eines concretes que utilitzem per treballar en l’art són el manteniment i redirecció de l’atenció incidint en la conducta de selecció d’estímuls i la inhibició de l’elaboració de pensaments, sentiments, sensacions i emocions.

Per què considereu que és important gestionar les emocions a través de disciplines artístiques?
Perquè, com a integradors i artistes que som, hem vist molts artistes entrar en territori o iniciatives del camp social i sanitari però poc a l’inrevés. Sí que és cert que hi existeix l’artteràpia, la qual representa el punt on convergeixen tots dos mons, però ens feia falta un projecte com aquest. Creiem que l’art moltes vegades està enfocat com la pretensió a ser artistes de talla mundial i sovint s’oblida que és per gaudir, compartir, aprendre i connectar. En el nostre cas és una eina metodològica per treballar i gestionar les emocions.

Per als tallers presencials ja n’heu desvelat alguns, que seran de dansa i teatre. Com dueu a terme la tria d’artistes participants i els tallers a desenvolupar?
Certament, no tenim un esquema definit al 100% per fer aquestes tries. És un procés de treball i consens en equip. Tenim un llistat de les disciplines artístiques que ens agradaria treballar i, sota diferents criteris, hem anat triant en quines focalitzar-nos inicialment. Posteriorment, hem realitzat una recerca d’artistes del territori amb qui podríem preparar aquests tallers i, per sort, totes han estat receptives i han accedit amb il·lusió.

En què consistirà l’app de P≈ART, que ara projecteu amb una campanya de micromecenatge?
Nosaltres la presentem com «un espai virtual, en xarxa i personal, per a ser tu, per comprendre’t i sentir-te acompanyat i un espai segur on et pugues expressar sensepor al prejudici». Com a app, la seua funcionalitat principal és donar acompanyament per a les persones les 24 h del dia els 365 dies de l’any. Això ho fa a través de funcionalitats com el fòrum, el xat, l’orientació personalitzada, els tallers virtuals, o l’aula P≈ART, qu és una biblioteca de contingut audiovisual per oferir una formació holística sobre l’ansietat.

Concretament, quin és el públic i possibles usuaris de l’app?
Igual que el projecte en general, l’app està orientada i destinada a totes les persones majors de setze anys independent de l’etapa vital.

«La  funcionalitat principal de l’app és donar acompanyament per a les persones les 24 h del dia els 365 dies de l’any»

Josep Lanau, impulsor de P≈ART

Des de l’app, podreu detectar casos greus d’ansietat que potser no estan rebent ajuda psicològica. Quin serà el protocol en aquests casos?
És una de les coses que estem treballant actualment i donant-li voltes amb l’equip, per ara no podem fer pública la informació, però és possible que hi haja una funcionalitat específica dintre de l’app per aquests casos.

Per quan s’espera el llançament de l’app P≈ART?
Tal com s’esmenta a la campanya de crowdfunding: Primavera de 2023

Què diríeu a les persones que pateixen ansietat perquè s’animen a sumar-se a P≈ART?
Hem creat P≈ART per què com a persones és el projecte que ens hauria agradat que hi fos per donar-nos suport. I tu, t’animes a formar P≈ART?

Els interessats poden donar suport al projecte P≈ART a través de la campanya de micromenatge.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects