També s’ha millorat la seguretat dels passos de vianants
L’EMD de Jesús inaugurarà demà, coincidint amb el Dia mundial de la conscienciació sobre l’Autisme, una quinzena de pictogrames instal·lats en espais i edificis públics del municipi. Està programada la presència de pictogrames en més espais del municipi fins arribar a una cinquantena. Alguns dels espais assenyalats són l’ajuntament, el casal municipal, el poliesportiu, l’escola, l’institut o els parcs infantils. En un futur s’espera assenyalar els interiors dels edificis, com per exemple els ascensors o les escales, i els comerços locals. Jesús se suma a una iniciativa aplicada a altres municipis del territori, com és el cas de Roquetes, Amposta o La Ràpita.
Una altra acció iniciada a Jesús ha estat l’adequació dels passos de zebra per a les persones amb TEA o amb deficiència intel·lectual. Els pictogrames dels passos de vianants segueixen la seqüència “Atura’t, mira, cotxe aturat, creua” que ajuda a millorar la seguretat al travessar els carrers. Estos pictogrames són de color blau perquè és el color que representa el TEA.
La iniciativa ha estat materialitzada per l’EMD de Jesús i impulsada i dissenyada amb la col·laboració del centre de diagnòstic i intervenció psicològica MONtea i pel CEE Sant Jordi. Els símbols que s’utilitzen són propietat del Govern d’Aragó i han estat creats per Sergio Palao per a ARASAAC, qui els distribueix sota llicència Creative Commons.
Demà, 2 d’abril i Dia mundial de la conscienciació sobre l’Autisme, Noèlia, Núria, Lorena i Gemma, un grup de mares de xiquets amb autisme de Jesús, ha organitzat una caminada pels carrers de la població per tal de descobrir els pictogrames. Cadascun serà ‘inaugurat’ per un dels xiquets amb autisme del municipi, així ho ha explicat Noèlia, una de les mares organitzadores. A la caminada s’hi sumen un seguit de propostes: tallers, activitats, dansa a càrrec de Carme Franch i pintada de murals.
Els pictogrames
Els pictogrames solen ser targetes tangibles que a més d’organitzar la vida de les persones amb autisme, i representar una acció o escenari, són tangibles i sensorialment són productives per a les persones amb baix nivell cognitiu.
Noèlia és mare de Biel, un xiquet amb TEA. Ella insisteix en la importància dels pictogrames per xiquets com Biel, però també per d’altres que tenen deficiències visuals o cognitives. “És molt important que es vagin instal·lant en tots els municipis del territori, ja que este tipus de seqüències permeten que xiquets com mon fill ho entenguen perfectament”.