TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Instal·len un panell informatiu per senyalitzar i dignificar com espai de memòria democràtica la Via Verda de la Val de Zafan

2.730 presoners de guerra republicans van ser explotats per construir el que avui és la Via Verda

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha instal·lat un panell informatiu a l’Antiga Estació de Xerta per recordar els presoners de guerra que van ser explotats durant la Guerra Civil i la dictadura a la Val de Zafan.

Tal com va publicar A Prop al gener d’este any, estos fets han quedat havien quedat a l’oblit i no havien estat dignificats ni recordats en cap moment. I, de fet, fins a hores d’ara no existia cap tipus de reconeixement en tot el tram de la via. Així ho va explicar en el seu moment l’historiador Toni Royo al diari.

La via fèrria de la Val de Zafán, una condemna no recordada

La poca informació que hi ha de les persones que van participar en la reconstrucció de la via és que formaven part del batalló 66, 68, 163 i 18. Així ho va detallar l’historiador Toni Royo, qui lamentava que no s’hagin estudiat a fons els fets històrics en este àmbit. De fet, les dades dels presoners possiblement es troben a l’Arxiu General Militar d’Àvila, tot i que no han estat estudiats.

El 2004, el Centre d’Estudis de la Terra Alta (CETA), explicava Royo, va relatar com s’havia dut a terme la reconstrucció, i és que «les travesses es van col·locar directament sobre la terra sense balast, que són les pedres que donen estabilitat quan passa el tren», afegeix l’historiador. Esta mala pràctica va provocar descarrilaments continus des que es va començar a utilitzar la línia per transportar soldats i munició cap al front de l’Ebre. Això significa que «la mà d’obra que va estar ocupada construint i redreçant les locomotores i els vagons van ser presoners captius a mesura que avançaven les tropes franquistes des del front d’Aragó. L’estudi del CETA detalla que en una ocasió va haver-hi 13 descarrilaments en 48 hores, la qual cosa va implicar un sobreesforç físic dels presoners.

L’historiador, en el moment del reportatge, va afirmar «tenim constància dels fets des de fa molt de temps i per ara no s’ha fet res». El passat mes d’abril i arran l’article d’A Prop, el ple d’Amposta va aprovar una moció de Junts per Amposta per homenatjar els captius condemnats a treballs forçats a la via fèrria que recorre el territori ebrenc.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects