TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Joves de 14 i 15 anys immortalitzen la història de les seues famílies durant la Guerra Civil


Els alumnes de quart d’ESO han guanyat el premi Petjades


El relat de Josep Serres escapant de la Guerra a Pinell de Brai; Josep Florenci Brull corrent al refugi antiaeri del Perelló per evitar morir per un bombardeig o José Franch patint la duresa d’un camp de concentració a milers de quilòmetres de casa, són només uns dels molts testimonis que van haver de viure la duresa de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre.
Ona Compoy, Lucia Monche i Èric Serres, alumnes de l’Institut Dertosa de Tortosa, i Ignasi Bel, de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, són els quatre guanyadors del certamen literari de relats curts de memòria històrica Petjades, adreçat a estudiants de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de les Terres de l’Ebre, que consisteix en una narració breu relacionada amb fets històrics entre 1936 i 1970.


‘El soroll de la por’, d’Ona Compoy, relata com la seua família i, en concret, el seu tio, Josep Florenci Brull, van viure els bombardejos alemanys de l’aviació Còndor al Perelló els dies 15,16 i 17 de desembre de l’any 1938. Ona explica que part de la seua família es va refugiar a la Partida del Burgà, però la resta es va quedar al poble, on van viure els bombardejos. El seu tio tenia només onze anys quan sentia les alarmes per córrer cap al refugi perquè l’aviació Còndor s’aproximava. «Se’n recorda com si fos ahir», afirma l’autora del relat.

‘Escapant del desastre’, d’Èric Serres, conta la història de la seua família a Pinell de Brai. El seu iaio, Josep Serres, li ho ha explicat tot amb detall. Ell i la seua família van haver de marxar del seu poble, Pinell de Brai, per fugir de la Guerra. Amb tan sols nou anys, van haver d’iniciar la travessia i van passar per Gandesa i Batea, tot i que, explica Serres, no eren el lloc més segur. Finalment, la família va fer cap a Maella, on van estar set mesos i on van haver de «guanyar-se la vida» treballant fort. En la narració, Serres detalla «la transformació del poble durant la Guerra», explica, com per exemple en el cas «d’un bar que va haver de transformar-se en un hospital».


‘Memòries’, de l’alumne Ignasi Bel Arasa, relata la història de José Franch, el seu besavim després de la batalla de l’Ebre. L’alumne es posa en la pell de José, conegut com a Pepito, i recorda els anys de patiment a Bizcaia, quan el va reclutar el Batallón Disciplinario de Soldados Trabajadores número 32. Segons explica Bel, «allò que el mantenia viu eren les cartes que s’enviava amb la seua parella». Després d’un any, el van tancar a Magote, un camp de concentració de Tetuán, Marroc. Van ser dos anys molt durs per a l’ampostí, ja que gairebé no menjava i, a més, va contraure el tifus. Malgrat tot el dolor, en la narració s’expressa un fil d’esperança, ja que Pepito va compartir la pena amb un geògraf i, així, va donar resposta a «un deliri que sempre va tenir per aprendre».

Una mirada fora del territori

Deixant enrere la Guerra Civil Espanyola, Lucia Monche ha estat guardonada pel relat ‘Inside the cage’, un diàleg sobre la persecució jueva. La història transcorre en un gueto on, des de fora del tancat, una parella ajudava els jueus entrant menjar, ja que des de casa seua tenien accés al clavegueram. Lucia explica que sempre ha tingut mot d’interés per la II Guerra Mundial i, en especial, per les petites històries de les persones que van jugar-se la vida per poder ajudar els jueus. L’alumna explica que es va decidir a escriure’l en anglés perquè li ho va proposar el seu professor i que, a més, a l’assignatura d’anglés han estat llegint diversos textos sobre els fets.


Tots els relats es publiquen a la pàgina web d’Amics de l’Ebre i a la del col·lectiu DEMD-Ebre.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects