S’haurien realitzat excavacions amb la llicència d’obres exhaurida en uns terrenys de la Generalitat de Catalunya
Al terme del Perelló s’han començat les excavacions per la instal·lació de tres nous aerogeneradors per part de l’empresa EÒLICA DEL PERELLÓ S.L. malgrat tenir els permisos d’obres caducats i l’ordre de l’Ajuntament d’aturar les obres, segons ha informat el grup el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC). Els ecologistes han denunciat als Mossos d’Esquadra i als Agents rurals l’inici i la continuació de les obres de manera completament il·legal i sense els permisos en ordre. L’entitat també alerta que, el projecte anomenat La Collada Fase II, ha de retornar al punt zero de la seva tramitació, i sotmetre’s com li pertoca al nou Decret 24, 2021 de 26 d’octubre.
De moment, les obres per construir tres aerogeneradors de 150 metres d’alçada han arrasat uns terrenys de la Generalitat de Catalunya, amb els greus impactes per la biodiversitat que han comportat. A prop, hi nidifiquen el falcó pelegrí (Falco peregrinus) i l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata), ambdues espècies de rapinyaires protegides. L’empresa CIVIS, estretament relacionada amb la promotora del parc eòlic, ha obert camins per poder instal·lar els tres aerogeneradors, vinculats a un parc eòlic ja existent, anomenat Ampliació Colladetes.
Tal com informa el GEPEC-EdC, des de l’entitat van demanar a l’Ajuntament del Perelló informació sobre els permisos, i van poder comprovar que el permís d’obres estava irrevocablement caducat, i que havia exhaurit totes les possibilitats de renovació.
En una circular de l’Ajuntament del Perelló, l’alcaldessa Maria Cinta Llaó i Llaó explicava l’estat de les energies renovables al terme municipal. S’informava que, al Parc Eòlic La Collada hi mancaven tres aerogeneradors més: actualment només n’hi ha un, anomenat popularment “aerogenerador Montilla”, qui el va inaugurar.
En el seu moment, la central eòlica no es va construir en del tot perquè els tres aerogeneradors en qüestió no es podien connectar a la xarxa elèctrica de la Red Eléctrica Española. Ara que es vol reprendre la seva construcció, els permisos han caducat. Així ho ha pogut comprovar el GEPEC-EdC, qui va demanar més informació a l’Ajuntament i a la GAIP (Comissió de Garantia del dret d’Accés a la Informació Pública), ja que no van obtenir resposta de l’Ajuntament. Efectivament, van poder comprovar que els permisos estaven caducats i que presentaven irregularitats.
El GEPEC-EdC informa que el projecte s’ha de presentar de nou a tràmit. No obstant això, les obres ja s’han iniciat de manera il·legal i sense permisos, malgrat que l’empresa promotora havia estat informada de la caducitat dels permisos per part de l’Ajuntament del Perelló.
El cap de setmana del 19 i 20 de febrer, uns veïns del municipi informaven el GEPEC-EdC que les obres ja havien començat. L’entitat ecologista va procedir a denunciar-ho a les autoritats (als agents rurals, a l’Ajuntament del Perelló, i a Urbanisme de les Terres de l’Ebre). L’Ajuntament, en conseqüència, ha instat a aturar les obres entretant no es resolgui la qüestió de les llicències i declara al GEPEC-EdC com a part interessada.
Finalment, el GEPEC-EdC, en veure que les obres continuen tot i el dictat de l’alcaldia, va trucar al 112 i es va personar a les obres amb la unitat de medi ambient dels Mossos d’Esquadra i amb els Agents Rurals per aturar immediatament les obres, que han contactat amb l’empresa.