TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

GEPEC-EdC compra una finca d’oliveres monumentals a Ulldecona

La finca, de dues hectàrees, forma part de la partida de l’Arión

Els oliverars monumentals a les Terres de l’Ebre representen un patrimoni únic al món i un ecosistema d’altíssim valor ecològic, fins i tot reconegut per la FAO, l’Organització per l’agricultura i l’alimentació de Nacions Unides. Malgrat ser un dels elements patrimonials i culturals més importants de Catalunya, aquests arbres centenaris o milenàris són únics estan en greu perill. Avui dia, molts d’aquests arbres encara no gaudeixen d’una protecció legal efectiva. Això ha afavorit un negoci lucratiu basat en l’arrencada i el comerç d’aquests arbres monumentals per ser utilitzats com a elements decoratius. Aquest fet es coneix com l’espoli d’oliveres monumentals.


Per assegurar la protecció i conservació dels oliverars monumentals, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s’ha adquirit una finca al terme d’Ulldecona amb oliveres monumentals. Aquest camp d’oliveres serà el nucli d’una reserva d’oliverars monumentals, que es crearà amb finques adquirides per l’entitat i amb acords de custòdia amb altres propietaris. De fet, el passat mes d’agost, l’entitat va signar el primer acord de custòdia amb una finca d’oliverars monumentals, adjacent a la finca que ara ha comprat.

En aquesta reserva d’oliverars monumentals l’entitat implementarà un projecte de reconversió agrària a ecològic que possibiliti una revitalització socioeconòmica lligada amb la conservació de les oliveres com espai d’alt interès ambiental, hàbitat d’espècies de conservació prioritària com l’esparver cendrós (Circus pygargus) o l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata).

La finca, de dues hectàrees, forma part de la partida de l’Arión, al nord de la Serra de Godall. Es troba al bell mig de l’ecosistema d’oliverars monumentals del terme d’Ulldecona, i està composta d’oliveres i màquia i garriga.

L’objectiu de l’entitat és crear aquesta reserva mitjançant acords de custòdia, tanmateix ha adquirit aquesta finca que es trobava abandonada per evitar l’espoli de les oliveres monumentals que s’hi troben i, a partir d’aquesta finca, teixir una xarxa de custòdia amb les finques properes. En aquesta finca i en les que espera tenir en custòdia, des de l’entitat ecologista GEPEC-EdC es realitzaran accions de preservació i reconstrucció de marges i barraques de pedra seca, en favor de la biodiversitat i sobretot evitant l’espoli d’aquests arbres monumentals que formen part del patrimoni natural i cultural de les Terres de l’Ebre.

L’entitat ha recuperat aquesta finca abandonada i espera poder-la posar en producció en un futur per mostrar que la producció d’oli ecològic provinent d’oliveres monumentals té un valor afegit, ja que es protegeix al mateix temps tot un ecosistema molt ric en biodiversitat i els valors culturals associats, alhora que contribueix al desenvolupament del món rural.

Els acords de custòdia permeten posar la voluntat de conservar la natura sobre el paper. En finques privades o públiques, les entitats ecologistes poden pactar amb els propietaris una sèrie d’accions per protegir la natura, el paisatge i el patrimoni cultural d’aquestes. És una figura legal reconeguda per la Generalitat de Catalunya.
Al GEPEC-EdC tenen gran experiència en els acords de custòdia en espais naturals. N’ha signat, per exemple, amb el Celler Herència Altés, amb el Mur Verd de La Canonja, fins i tot amb l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb qui tenen un acord de custòdia de boscos públics de més de 3.000 hectàrees per protegir l’àliga cuabarrada i la biodiversitat de la zona. En total, l’entitat ha signat més de 40 acords de custòdia.
Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects