La cooperativa sense ànim de lucre vol exportar una metodologia basada en la comunicació i l’escolta
FITES és un projecte plural nascut a les Terres de l’Ebre i que porta per bandera l’arrelament al territori. El seu propòsit és donar veu a les persones, escoltar i proposar solucions que puguen satisfer totes les parts implicades en un projecte. Alba Pallisé i Piñol és una de les peces d’este puzzle: és llicenciada en Pedagogia i amb una gran curiositat pel món. Ha fet de voluntària a l’Argentina i l’Índia, i quan va tornar a casa va col·laborar amb l’associació Atzavara-arrels. Quan va conèixer a Neus Miró i Climent va ser com trobar-se amb una ànima bessona, i juntes van tenir clar que havien d’emprendre un projecte propi que anés en línia amb els seus ideals i la seua manera de veure la societat.
Neus s’autodefinix com una feminista des que va nàixer. Va estudiar Ciències Ambientals en una època en què les carreres universitària estaven molt més segregades que avui en dia. A la universitat va entrar en contacte amb els moviments socials i va començar la seua etapa activista, que dura fins avui. També és l’autora de Dones en moviment. Una anàlisi de gènere de la lluita en defensa de l’Ebre (2005). Actualment compten amb dos treballadors més, Fran Ventura i Fabra i Natàlia Bonet i Bustos. Tal i com conta Pallisé, “som una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre. Amb l’experiència que teníem les dues sobre el treball i processos comunitaris, vam començar a exportar una metodologia, una manera de fer”.
Per a elles, és igual d’important el procés com el resultat final. “Una de les nostres premisses és la inclusió, per exemple. Durant el procés, per a natros és important tenir en compte i escoltar les persones objecte del pla”. FITES s’encarrega de crear “relacions improbables” i crear comunitat. Fan també labors de mediació. Pallisé explica un cas en què van haver de mediar entre habitants que ocupaven un mateix espai al voltant d’una plaça. “El fet d’ajudar a parar i escoltar és molt poderós. Les coses, de vegades, se recol·loquen quasi soles quan provoques que la gent tingue veu. Que tothom pugue explicar el que viu i el que sent és el punt de partida”.
A FITES creuen que, un cop tothom se sent escoltat i reconegut, la societat pot avançar cap a un futur millor. Per aconseguir-ho, estan convençuts que la seua metodologia, basada en l’escolta i en les emocions humanes, és útil.