Els concurs de Vestits de Paper d’Amposta celebra el seu cinquanté aniversari
Crear peces d’alta costura no és una tasca senzilla. Requereix hores de pràctica i una certa inversió econòmica i de temps on s’ha de treballar disseny, patronatge i confecció. La feina es complica encara més quan en lloc de cosir tèxtil, la costura és sobre paper. Crear una indumentària amb aquest material necessita molta paciència i cura, però a Amposta, des de fa cinquanta anys, modistes es dediquen a fer-ne per al concurs dels Vestits de Paper.
Aquest certamen, que gairebé podríem dir que és més d’artesania que de moda, és gairebé únic a Catalunya, ja que només se celebra a la ciutat del Montsià i a Mollerussa. Es tracta d’un dels actes més populars de les Festes Majors, tant pel que fa a l’assistència com a la participació, fins al punt que enguany ha celebrat el seu aniversari d’or amb una edició de luxe, que no només indicava l’efemèride i el goig de mantenir un concurs d’aquesta mena, sinó també les ganes de recuperar l’esdeveniment després de la pandèmia.
Per a l’ocasió, l’Ajuntament d’Amposta va preparar el passat estiu una exposició al Museu de les Terres de l’Ebre i una xarrada homenatge a les participants al llarg de les cinc dècades. D’altra banda, per a la cinquantena edició, es va construir una gran plataforma per desfilar que ocupava la plaça de l’Ajuntament i gran part del carrer Major. Així, la zona al voltant del consistori es va convertir en una gran passarel·la que s’omplí de colors, formes i creativitat en caure la nit.
Conduïdes pels periodistes Manel Ramon i Noemí Alquezar, les diferents models desfilaven mostrant dissenys imaginatius que incorporen diferents tècniques com les labors amb fil de paper, la papiroflèxia o els complements de paper maixé. Tot això treballat amb materials que van des del paper reciclat fins a altres com el de seda, crespó, japonès o la cartolina. A partir d’aquí, es van poder veure categoritzats en moda infantil, casual, d’època i de fantasia, amb dissenys gairebé lliures on no hi ha límit per a la imaginació.
Després d’un parell d’hores on el públic es va delectar mentre feia fotos i mirava amb incredulitat uns vestits que no semblen de paper, la desfilada va donar pas a una mostra de participants en el concurs de Mollerussa, que no té res a envejar al d’Amposta. Aquesta novetat, és fruit de la col·laboració entre els dos municipis que treballen conjuntament per aconseguir declarar els certàmens com a patrimoni immaterial de la humanitat.
Finalment, després va arribar l’hora dels premis. Paquita Pagà, una de les triomfadores de la nit va guanyar un tercer premi en la modalitat Infantil per ‘Filestones’, un vestit inspirat en la sèrie ‘Els Picapedra’, una primera posició a Època pel vestit amb brodats de paper ‘Gatto Pardo’. I un tercer lloc de Fantasia per ‘Croupier’, fet amb cartes de pòquer.
Yolanda Moreno va ser guanyadora d’un primer premi infantil per ‘Unicorn Arc de Sant Martí’, basat en la sèrie ‘My Little Ponny’ i el tercer premi de la categoria Actual amb ‘Fashion Animal’, un vestit de lluentons i una jaqueta a conjunt que reivindica l’amor per les mascotes. Moreno va ser també mereixedora del primer lloc en la categoria de Fantasia per ‘Encadenats’ que representa l’angoixa viscuda per la modista durant la pandèmia mitjançant un vestit amb cadenes de colors, un enreixat treballat a mà, un barret i flors també de paper tant en el pentinat com en el cos.
També va resultar premiada Àngels Cid amb el premi principal d’actualitat amb Nut, un vestit blanc amb jaqueta feta de paper de diari i un tocat, un tercer lloc en Època per una rèplica d’un vestit de Maria Antonieta anomenta ‘Àgata i un segon en Fantasia per la representació d’un cirerer florit inspirat en la cultura japonesa, Anamis Sakura.
Mireia Panissello va ser premiada amb un segon premi de moda Actual amb la creació d’un conjunt de top amb faldilla pantaló negra i una jaqueta de patchwork anomenat ‘Geometria’. Conxita Roig s’endugué un tercer premi d’Època per ‘Princesa Anna’, un vestit rosa d’estil romàntic i Rosa Camos va aconseguir el reconeixement a millor treball artesà per ‘Magaret, Arxiduquesa d’Àustria’, un vestit de palau amb elements a ganxet, paper lluent i para-sol, també de paper.
D’altra banda, l’organització, volent assegurar la continuïtat del concurs ha creat una nova categoria, la del premi Revelació per a modistes menors de 30 anys. Andrea Adell va guanyar aquest premi pel disseny Bora Bora, un conjunt de platja fet a ganxet format per un banyador, caftà, una pamela a joc i un braçalet de turmell.