TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Entra en funcionament a Tortosa la Casa de l’oli, gestionada per nois i noies de la Fundació Mercè Pla

Una visita guiada per nois i noies de la Fundació Mercè Pla de Tortosa ha servit per a posar en funcionament este migdia la Casa de l’oli de Tortosa. L’equipament és un centre d’interpretació de l’oli, que pretén donar a conèixer tot el treball que hi ha al darrere de l’elaboració del producte. Alhora, la iniciativa vol reivindicar un espai propi en el món laboral i social de les persones amb discapacitat intel·lectual, reconeixent que la societat no facilita l’accés a esta mena de reptes, que permeten a aquestes persones sentir-se útils i formar part de la comunitat.

La Casa de l’oli està situada en un edifici annex a la Cooperativa Soldebre de Tortosa. La cooperativa va cedir ara fa quatre anys la gestió de l’espai a la Fundació, perquè sigui dirigit pels nois i noies d’este centre ocupacional. El projecte es va aturar per la pandèmia i avui, finalment, s’ha pogut reprendre.

El servei que s’ha posat en marxa avui són visites guiades a la instal·lació en què participen una quinzena de nois i noies de la Fundació. D’una banda, s’hi fa un recorregut a través de les diferents eines i tècniques que s’han utilitzat al llarg de la història per a treballar l’olivera i es visualitza com aquests usos han donat pas als avenços utilitzats en l’actualitat. Molts dels objectes exposats han estat cedits per pagesos del territori.

D’altra banda, es fa un passeig per la història de l’elaboració de l’oli. La forma com este producte ha estat tractat des de l’època micènica fins a l’actualitat. Les tècniques emprades per a perfeccionar la seva producció, fent especial atenció en els procediments més comuns a les nostres terres. Estris i maquetes que expliquen de manera visual tot el procés, des de la recol·lecció de l’oliva fins al seu consum. La visita no deixa de banda la nombrosa quantitat d’oliveres mil·lenàries que existeixen a les Terres de l’Ebre i la seua importància i la del seu oli, sent un tret característic i únic arreu del territori. El recorregut finalitza amb una representació teatral de com era la vida al camp.

En la visita inaugural d’avui, que ha acabat amb un tast d’oli i un vi d’honor, han participat autoritats dels ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Jesús i Campredó, membres del Consell executiu de la Fundació Mercè Pla i del Patronat de Soldebre.

La Casa de l’oli, estarà oberta a partir d’ara tots els dijous d’11:00 a 13:30 en visita lliure i per vistes concertades i amb guia cal enviar un mail a, casaoli@fmp.cat o trucar al 679 001 347.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects