GEPEC, AMEVESABA i Salvem lo Montsià han detallat les objeccions al projecte de Santa Bàrbara
GEPEC-EdC, Salvem lo Montsià l’Associació mediambiental de veïnatge de Santa Bàrbara (AMEVESABA) han realitzat l’acte final abans de la consulta popular sobre la planta de compostatge de Santa Bàrbara, que tindrà lloc el proper diumenge 25 d’abril. Durant l’acció, s’han recalcat les objeccions que presenten al projecte.
Les entitats han explicat que en el projecte inicial s’indicava una quantitat de residus de 40.000 tones a l’any, i per tant segons la legislació vigent, la llei 20/2009, tot este volum requeriria una autorització ambiental. Tot i això, afirmen, al mes d’agost l’empresa ECOMPOST DE L’EBRE va presentar un annex en què baixaven la previsió inicial de 40.000 tones a 25.000 tones, rebaixant així els requeriments legals d’una autorització ambiental a una llicència ambiental que és molt més lleugera des del punt de vista de requeriments ambientals.
El que preocupa a les entitats, és que “el promotor demani 40.000 tones inicialment, i pel fet que la legislació l’obliga a fer una quantitat d’estudis i seguiments per aquest volum de residus, cosa que implica no un any, sinó diversos anys de tràmits, s’haja modificat automàticament la previsió inicial de la quantitat a tractar anualment”. Això els fa pensar, manifesten, que un cop es dispose de la llicència ambiental, es puga ampliar amb el temps amb la producció o l’aportació de residus.
Entre altres punts, un dels fets que els preocupa és que darrere de l’empresa de producció de compost ecològic s’hi amague un projecte d’incineradora de residus, com afirmen que va passar anys enrere a Sant Rafel del Riu. A més, lamenten que la ubicació “no ha estat encertada”, ja que se situaria “a sobre d’un dels aqüífers més importants de Catalunya, a la Plana de la Calera, amb extensió de gairebé 360 km2.