TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Els referents de benestar emocional comunitari, peces clau per prevenir els problemes de salut mental

Són figures que s’han incorporat als CAP de tot Catalunya de manera recent

Fa uns mesos, els Departament de Salut va decidir incorporar les figures dels referents de benestar emocional comunitari als Centres d’Atenció Primària de tot el país. Els estralls de la pandèmia de la Covid-19 s’han notat en tots els àmbits de la salut. També en l’emocional i la mental, en totes les franges d’edat. Amb la voluntat de dotar la població d’eines per prevenir malalties mentals, els referents de benestar comunitari aporten recursos a tot aquell que els demane. Un dels objectius és que els pacients que es noten apàtics, angoixats o noten sentiments de soledat o tristesa puguen acudir als CAP per rebre tractaments que surtin de la norma de la recepta dels psicofàrmacs.

Actualment, a les Terres de l’Ebre hi ha nou professionals com a figures referents de benestar emocional comunitari. Carla Juárez, que treballa des del CAP Baix Ebre, explica que una de les seues tasques principals és “fer un diagnòstic de salut del territori, conjuntament amb altres agents comunitaris, per tal de fer una fotografia que detecte les necessitats i problemàtiques existents i abordar-les des d’una perspectiva comunitària, entre tots”. Per fer-ho, treballen amb grups sensibilitzats amb este tipus de temes del territori, a banda d’explorar formats com les taules de salut mental.

Pel que fa a les eines de què disposen, la principal és la prescripció social, que consistix en donar alternatives al pacient que no passen per la medicació tradicional. “El que es prescriu és un actiu o recurs comunitari que el pugui ajudar en relació amb la seva problemàtica. Aquesta recepta pot incloure des d’una activitat, com podria ser un taller de teatre, fins a la vinculació amb una associació o entitat concreta que contribueixi a millorar el seu benestar emocional i connectar-lo amb el teixit comunitari”. A més d’estes propostes, els referents de benestar fan un seguiment d’esta col·laboració i valoren si l’aliança està ajudant o no a l’usuari en qüestió. “Els grups psicoeducatius són també una altra de les eines de les que disposem a nivell preventiu. El fet de poder realitzar grups que contribueixen a promoure el benestar emocional en el que és realitzen sessions sobre gestió emocional, autocura i autoestima, relaxació, comunicació, gestió del temps, solució de problemes i altres continguts que pretenen facilitar eines que ens ajudin a gestionar millor el nostre dia a dia”.

Tot i l’ajuda que poden brindar, estos professionals de la salut mental dixen clar que ells tracten simptomatologies ansioses i despressives lleus i no problemàtiques greus o trastorns mentals, que han de ser ateses per serveis especialitzats. La seua finalitat és “augmentar i millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional en la comunitat, incrementar l’atenció a les persones amb malestar emocional i amb factors de risc psicosocials i promoure l’empoderament de les persones per que que puguin fer front als esdeveniments vitals estressants”. Col·laboren també amb el programa Salut i Escola per poder accedir als adolescents i proporcionar-los una ajuda directa, si la necessiten. Amb ells treballen sobretot l’autoestima i la gestió i la intel·ligència emocionals. Tant menors com adults poden accedir als seus programes a través del seu CAP.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects