L’actuació permet substituir el color groc del material aïllant que predominava a la zona
L’art com a element transformador de l’espai públic. Esta és la premissa amb la qual l’Ajuntament de Tortosa ha dut a terme una nova intervenció de creació de murals de gran format, en este cas al barri de Sant Jaume. Els treballs han anat a càrrec de l’artista Roc Blackblock, especialista en la confecció de pintures murals en diverses ciutats del país. A Tortosa, l’artista ja ha signat diverses intervencions en els últims anys, com les fetes al carrer Replà, evocant la figura del mestre Felip Pedrell; la de la plaça de Sant Joan, amb una imatge de fa un segle d’un repartiment de panoli; una actuació a Ferreries sobre la fauna i flora del riu, i la més recent, la feta l’any passat a l’exterior del refugi antiaeri número 4, sobre el patiment i la destrucció provocats pels bombardejos de la Guerra Civil.
L’actuació ara finalitzada al barri de Sant Jaume ha actuat en sis parets mitgeres que fins ara quedaven a la vista amb un revestiment de material aïllant de color groc. “Volíem donar una altra imatge a este punt, substituint aquella imatge de color groc per un aspecte que s’adigués més a l’entorn patrimonial en el qual estan ubicats estos immobles”, ha destacat l’alcaldessa, Meritxell Roigé, durant la presentació.
Els murals repassen la petjada de les diferents civilitzacions que han passat per Tortosa al llarg dels més de 2.000 anys d’història: el primer se centra en l’antiguitat i mostra la imatge de l’estela funerària d’època romana (s. II), que es conserva al Museu de Tortosa. Al segon, el protagonisme és per a l’època andalusina, amb la imatge d’un rei musulmà que figura a la sala dels ambaixadors de l’Alhambra, i sobre el qual es va basar el vestuari del gegant Nabil. El tercer mur correspon a l’època cristiana, amb l’escut de Tortosa que apareix a l’edició prínceps del Llibre de les Costums (1539) i també altres elements de l’època, com la Cucafera amb un traç d’estil medieval. El quart espai està dedicat al Renaixement, amb la reproducció d’un tapís de Tortosa que va ser propietat de la família Oliver de Boteller i que actualment es conserva al Museu Metropolità de Nova York. El cinquè mur està situat a tocar de la plaça Sant Jaume i mostra una taula parada amb productes de les tres cultures majoritàries que han poblat Tortosa, la jueva, la musulmana i la cristiana, per a recordar l’època històrica en la qual van conviure a la ciutat.