Les imatges, exposades de manera efímera a Tortosa, relaten els moments viscuts al carrer durant el confinament
‘Resiliència’ és el nou projecte professional de Núria Caro, periodista del Setmanari l’Ebre, i Quim Domingo, de Canal 21. Es tracta d’una exposició fotogràfica efímera que es trobarà, a partir d’avui, al Passeig Lleida de Tortosa, concretament entre el Pont Roig i l’antic Club de Rem. La proposta, que s’emmarca dins la Capitalitat de la Cultura Catalana, mostra 10 imatges que relaten els moments viscuts al carrer durant el confinament.
Els dos periodistes van treballar durant tot el confinament, quan tothom estava a les seues cases. Tots dos sortien al carrer plegats per treballar i relatar què estava passant. “Tenia certa por sortir al carrer perquè no sabia què em podia trobar amb este “enemic invisible”. Jo en aquell moment convivia amb una persona gran i em feia molta por contagiar-me, ja que en aquell moment hi havia molt poca informació i no sabíem com havíem d’actuar”, relata la fotoperiodista Núria Caro. Segons explica, arribada la desescalada, es van plantejar què fer amb tot aquell material immortalitzat i, de manera gairebé improvisada, van plantejar un projecte d’exposició del seu treball. “Ara que ja no hi ha restriccions crèiem que era un bon moment per mostrar les imatges. El projecte s’exposa en un moment en què ja gairebé la gent no pensa amb la covid-19 i ho llencem gairebé de manera reflexiva“.
En l’exposició no hi ha res escollit a l’atzar, el fet de fer-ho al carrer i, a més, a les cartelleres que s’utilitzen per a les campanyes electorals, els fotoperiodistes pensen que “és una bona manera de fer una crida a la reflexió i per recordar allò que es va viure”. Les imatges estan impreses en paper “perquè al final tot el que vivim és efímer i, com el paper, acaba desapareixent”. La reflexió, però, també va encaminada de cara als governs, explica Caro, ja que “considerem que tot i les dificultats inicials, últimament no ho han fet de la millor manera, per això vam escollir les cartelleres electorals”.
L’elecció del nom, explica Caro, es deu al fenomen social de superació de la situació de pandèmia. Després del viscut, explica “el que vaig pensar és que això era resiliència: adaptació i superació del dia a dia. Crec que és la paraula que defineix perfectament com la societat ho ha viscut“.