‘L’ermita sota l’aigua’ naix del moviment migratori ebrenc. No el que és més habitual, el d’aquí cap a la ciutat, sinó el dels artistes que arriben o tornen a l’Ebre per crear i viure de la seua faena. Una faena que normalment requerix temps, tranquil·litat i inspiració, tres trets que caracteritzen una zona poc industrialitzada com la nostra. Jaume Vidal és el comissari de l’exposició, a la qual va arribar a través de l’artista Josep Piñol.
L’escenari on se podrà visitar l’exposició fins al 27 de febrer és el Museu de Tortosa. A la sala s’hi poden admirar obres d’artistes reconeguts i amb trajectòria, com és el cas d’Ignasi Blanch, il·lustrador de Roquetes que ha creat la il·lustració en qüestió aquí mateix, sense la necessitat de transportar el material ni l’obra. L’únic requisit que Jaume Vidal va posar als artistes és que els treballs havien de ser inèdits, i molts dels participants han aprofitat per reflectir la imatge que tenen ells sobre el territori.
A través d’un sistema amb codis QR, és possible accedir a un seguit de peces audiovisuals on els artistes parlen sobre la seua carrera i sobre l’obra que exposen. És un recurs que permet als visitants apropar-se a la gent que ha creat el que ara admiren, posant-los cara i veu a través dels vídeos creats per Josep Piñol.
El comissari Jaume Vidal explica que ha acompanyat els artistes en el procés de creació. Ell, com a artista amb una trajectòria notable a les esquenes, ha estat l’encarregat de guiar-los en este camí que pretenia posar en valor la zona on viuen i creen, on han tornat o on han aterrat després de formar-se a les ciutats del país i també a l’estranger. Vidal creu que ells son els que tenen l’oportunitat de crear un discurs sobre l’Ebre, igual com Josep Pla va crear-lo de l’Empordà. Primer arriben els intel·lectuals i els artistes, després, les masses.
Alba G Corral, Antònia Ripoll, FMG, Rainer G Schumacher, Sabala i Sergi Ramirez, Aura Roig, Ignasi Blanch, Joan Salvadó, Mari Chordà i Núria Arias, Cinta Sabaté, Jaume Rocamora i Pilar Lanau han fet possible esta exposició. Cadascú amb el seu estil i la seua manera de veure i entendre l’art. Esta mescla ha fet que a ‘L’ermita sota l’aigua’ s’hi puguen admirar escultura, pintura, art visual o art tèxtil, entre altres.
La hipòtesi expositiva s’inicia fent referència a l’hègira de Francesc Gimeno (1858-1927) a la recerca de terrenys més fèrtils. El concepte de deslocalització i retorn a casa ha arribat després.
En obres com esta, de Joan Salvadó, s’hi aprecia un deix de protesta social i ambiental, tractant temes com la invasió del caragol poma i la problemàtica del transvasament.
El comissari ha sol·licitat a Leonardo Escoda que sigue part del projecte com a amfitrió. Segons Vidal, no era capaç de comissariar l’últim treball de la Capital de la Cultura Catalana 2021 sense el seu suport.