Els professors d’Infermeria de la URV Elisabet Torrubia Pérez i Francesc Valls Fonayet han coordinat els 22 textos que formen el llibre La violencia contra las mujeres desde las ciencias de la salud, que vol posar sobre la taula les diverses violències cap a la dona que se produïxen dins de l’àmbit de les ciències de la salut. “És una iniciativa que va sortir des de la Unitat d’Igualtat de l’URV. No vam dubtar d’agafar l’encàrrec. Vam fer una anàlisi inicial per veure on els nivells d’estes violències eren més elevats, en quins àmbits de la salut. A partir d’aquí, vam buscar professionals representatius de cada disciplina. Hi han participat persones d’arreu de l’Estat, de Catalunya, de Balears, d’Alacant, de Madrid…”, explica Torrubia.
Les conclusions extretes de les diverses experiències i opinions no han sorprès els coordinadors. “Una de les conclusions que tenim és que la violència masclista està present en més àmbits dels que imaginem. Tenim molta faena per endavant, perquè la solució passa per l’educació, i l’educació no és només el que sentim a l’escola o a casa, sinó el que sentim cada dia a la tele i als mitjans, o el que veiem pel carrer, el que forma part del nostre imaginari social”. En un primer moment, els autors volien que el llibre fos una font de consulta per a les sanitàries, però han acabat creient que tothom pot estar interessat en les conclusions que se n’extreuen.
La professora posa de manifest la gran quantitat de testimonis que avalen les diferències de tracte entre homes i dones professionals de la salut. “Per exemple, hi ha un capítol on Francesc i jo parlem de la violència contra els sanitaris i les sanitàries. La que s’exercix cap als homes és molt menys usual però més física. En canvi, les dones sanitàries patixen més maltractaments, però en la majoria dels casos són psicològics, ja sigue per part d’altres professionals o dels mateixos usuaris”. Torrubia també explica que han intentat explicar com permeabilitzen estes violències en un àmbit altament feminitzat com és la sanitat.