Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Terra Alta»Gandesa»El vermut que va salvar la Cooperativa de Gandesa
    Gandesa Terra Alta

    El vermut que va salvar la Cooperativa de Gandesa

    RedaccióBy Redacció18/06/20223 Mins Read

    El vermut Terralta fa noranta anys. La seua història està lligada a la de la supervivència de la Cooperativa de Gandesa després de la Guerra Civil. Una campanya de màrqueting potent i la faena de les dones de la comarca van fer que el Terralta passés a ser un producte valorat al mercat estatal que va despertar l’interès de grans marques.

    En la primera meitat del segle passat, el vermut només se feia per aprofitar el vi dolent. S’hi afegia una barreja d’herbes i essències que se collien a la zona i la Cooperativa el comercialitzava en quantitats petites. La situació va canviar amb l’esclat de la guerra, que va obligar les dones a prendre part en la producció per intentar optimitzar recursos. Decidides a millorar la recepta del vermut i a evitar desaprofitar litres de vi, van organitzar-se per collir herbes de la comarca. Les anaven a buscar, les tractaven i buscaven una mescla idònia per al gust del consumidor.

    La història del Terralta hauria estat diferent si la Cooperariva no hagués comptat amb un comercial, del qual no se n’ha trobat el nom en documents de l’agrupació, que va apostar per una campanya de publicitat molt potent. Va encarregar un cartell a un il·lustrador barceloní i va pagar espais a les principals places de bous del país, començant per la capital catalana. La popularitat d’este vermut gandesà va anar creixent i se va decidir que se comercialitzaria en botelles menudes, gairebé equivalents a un got. Una innovació que, econòmicament, va resultar molt rentable.

    Tot i els èxits de la Cooperativa, en els anys de la dictadura, Franco només va autoritzar a produir vermut als afins al règim, a la gent afiliada a la Falange. Això va suposar el final del Terralta i l’empresa Cinzano va adquirir la recepta per comercialitzar-lo, fet que va permetre la continuïtat de l’organització gandesana en els temps de postguerra.

    Fa uns anys, la Cooperativa va decidir rellançar el vermut Terralta. Fan unes 2.500 ampolles cada anys i mig, aproximadament, que és el temps necessari perquè estigue a punt. Els professionals del vi que van decidir recuperar-lo van haver de treballar en noves fórmules, ja que els gustos dels consumidors varien amb els anys i el Terralta original era més fort que l’actual. Després de moltes proves, van trobar una recepta semblant a l’original, que combinava essències i herbes com se feia noranta anys enrere, tot i que amb una mescla original.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    Comments are closed.

    Posts relacionats

    Al brancal d’Arrels d’Orta

    Enric Alfonso està al capdavant de la vinateria Arrels d’Orta, que reobre portes el proper divendres 5 de desembre. El…

    Read More

    Bot aposta per la memòria històrica i anuncia la creació d’una ruta sobre la Guerra i el franquisme

    L’anunci s’ha fet aquest cap de setmana en el marc del Cicle Estacions, la iniciativa que quatre cops l’any combina…

    Read More

    Bot dedicarà el Cicle Estacions de Tardor al record de la Guerra Civil

    Read More

    Una carpa de circ a Horta de Sant Joan: nilak torna a la Terra Alta

    Read More

    Georgina Blanch: “La dansa em fa ser valenta”

    Read More

    Notícies recents

    Al brancal d'Arrels d'Orta

    Enric Alfonso està al capdavant de la vinateria Arrels d’Orta, que reobre portes el proper ...
    Al brancal 03-12-2025

    Josep Piñol després d''Evitada': “M'interessa la hipocresia de les persones”

    Josep Piñol (1994, Tivenys) és nerviós, es mou quan parla i mai s’està en la ...
    Cultura 29-11-2025

    Jordi Fabá presenta 'Dos Almas', un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    El músic tortosí llença el seu segon single Jordi Fabá ha tret el seu segon ...
    Cultura 27-11-2025
    El més vist

    Al brancal d’Arrels d’Orta

    Al brancal

    Josep Piñol després d”Evitada’: “M’interessa la hipocresia de les persones”

    Cultura

    Jordi Fabá presenta ‘Dos Almas’, un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    Cultura

    Al brancal de Genèriccc

    Al brancal

    Robert Adell: “Es necessiten més pastors”

    Entrevistes

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    • Gestiona les opcions
    • Gestiona els serveis
    • Gestiona {vendor_count} proveïdors
    • Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    • {title}
    • {title}
    • {title}
    X