El festival va tancar diumenge l’edició d’estiu després de tres dies d’activitats
La música, el circ, la poesia, la fotografia i els debats intergeneracionals han omplert els racons de Mas de Barberans durant este cap de setmana passat en el context del Rihihiu en la seua versió estiuenca. “Vam engegar el festival fa tres anys, però era el primer cop que programàvem una edició del certamen al Mas de Barberans. I l’acollida ha estat excepcional: hi ha hagut una molt bona participació als actes, hem redescobert espais i hem generat nous debats sobre el món rural, les tradicions i les identitats de gènere. Vam aconseguir portar-hi la màgia del Rihihiu”, explica Anna Zaera, codirectora del certamen.
Divendres, el cantant, músic i performer Adriano Galante hi va presentar el nou disc Toda una alegria, un àlbum de debut que ha començat a girar aquest estiu amb una formació especial en directe, plena de veus, percussions i capes sonores. “Dissabte, el poeta i performer Oriol Sauleda va liderar una cercavila acompanyat de la banda instrumental de la Plana del Montsià, amb un espectacle que va fusionar la cultura popular i la crítica social. Vam sortir de la plaça de l’Església i, per primer cop, vam portar la música i l’experimentació fins al Mirador, un espai que mai s’havia intervingut artísticament”, comenta Zaera.
Diumenge es va presentar l’exposició fotogràfica El crit del rihihiu d’Iris Muñoz al Museu de la Pauma, sobre la vida als pobles del Mas de Barberans i Santa Bàrbara. El retrat d’una generació de persones vinculades al món agrari. A continuació s’inicià el col·loqui El gest i les noves formes d’art, amb Oriol Escursell (Nilak), Iris Muñoz (Fotògrafa), Anna Vizcarro (Lo Fil de la Vida), Simone Simons (Artista sonora i artesana), amb la moderació de la periodista Laia Beltran.
A la tardor, Santa Bàrbara
L’activitat del Rihihiu tornarà el tercer cap de setmana d’octubre —del 20 al 22 d’octubre— a la població veïna de Santa Bàrbara amb, entre altres, el quartet de música clàssica Accent Ensemble. La formació tortosina ha recuperat partitures inèdites d’autors i autores de les Terres de l’Ebre i ha posat èmfasi en els treballs de dones compositores. A més, el programa de tardor també inclourà la pianista Marina Herlop, una de les màxims exponents de la música electrònica al nostre país, oferirà un concert en el qual transformarà la seva formació musical clàssica en pura avantguarda.