TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El projecte ‘Dones rellevants’ distingirà les biografies de quatre referents femenines de l’últim segle a Tortosa

L’Ajuntament recupera la trajectòria de dones que van destacar en diversos camps de la societat tortosina per donar-les a conèixer i posar-les en valor

L’Ajuntament de Tortosa ha posat en marxa el projecte ‘Dones rellevants’, amb el qual vol donar a conèixer la trajectòria de diverses representants de la societat tortosina que van destacar en els seus respectius camps. Ho ha fet coincidint amb el Dia Internacional de les Dones del 8-M i l’ha donat a conèixer en el decurs de l’acte institucional per commemorar la jornada. El programa vol recuperar els noms de diverses tortosines que van ser referents a la ciutat, però que el pas del temps ha deixat en un segon pla. D’esta manera es vol mostrar el talent femení que ha existit en el passat i que servisca d’inspiració per a les noves generacions.

La primera selecció se centra en noms de dones que van viure entre els segles XIX i XX, com els de l’actriu Carlota de Mena i Zamora, una de les intèrprets més destacades de la Catalunya de la segona meitat del segle XIX; la pintora Manuela Delsors i Mangrané, artista que va sobresortir durant la dècada dels quaranta i cinquanta del segle XX amb obres centrades especialment en els retrats, els dibuixos i les natures mortes; la mezzosoprano Enriqueta Massoni, que va acumular lloances arreu de Catalunya, Espanya o diversos països del continent americà al tram final del segle XIX, i la llibretera i científica Enriqueta Ferrús i Ribes, editora de llibres i regent de l’actual llibreria Viladrich, i de la qual enguany se’n commemora el centenari de la mort.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha recordat que estos noms de dones representen figures que «van sobresortir en la seua època i que, segurament, van destacar en contra d’allò que s’esperava d’elles». En el mateix sentit, la regidora d’Igualtat, Dolors Bel, ha afegit que la tria d’estos noms suposa el tret de sortida d’una tasca de recuperació que vol seguir més enllà cap a dates més contemporànies, per seguir recuperant noms de dones que van reeixir: «Tortosa és rica en dones rellevants», ha reivindicat.

Per donar a conèixer estes dones, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració de l’institut de l’Ebre que, a través de l’alumnat del Grau Superior de Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia, s’ha encarregat del disseny de cada biografia.

L’acte institucional, al saló de plens, ha comptat amb la participació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, que han fet la lectura del manifest. A més, una representant de l’associació És Per Tu, formada per famílies tortosines que acullen infants ucraïnesos, ha llegit un poema per a recordar el patiment que viuen les dones en zones de conflicte com el d’Ucraïna: a més d’emprendre fugides arriscades, fent-se càrrec de criatures, també poden ser objecte de persecució, assetjament i agressions pel fet de ser dones.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects