Des del 2021 ja s’han atès més de quaranta casos de traumatologia i urologia
El laboratori Atmosfera 3D és un espai tecnològic fruit de les inquietuds i l’esforç del traumatòleg José Miguel Molina i l’enginyer biomèdic Èric Barreda. Des del 2021, quan es va iniciar com un projecte pilot, mitjançant tecnologia 3D dona suport a professionals de la salut de l’Hospital Verge de la Cinta amb la planificació avançada d’intervencions quirúrgiques i la impressió 3D i el desenvolupament de projectes de formació, simulació i R+D+I. Ara, el projecte ja està consolidat i està a punt d’estrenar unes noves instal·lacions localitzades a l’HTVC especialitzades dedicades al disseny, la innovació i la fabricació mitjançant tecnologia 3D especialitzada.
Després de dos anys des de l’inici del projecte, s’ha consolidat Atmosfera com una unitat per a la planificació d’intervencions quirúrgiques, i és que ja s’ha utilitzat esta tecnologia en quaranta casos de traumatologia i quatre més d’urologia, i el nombre d’intervencions que compten amb el suport del 3D no deixa d’augmentar. La traumatologia és l’àrea “on hi ha més aplicabilitat”, segons explica Barreda. I és que la tecnologia 3D “permet fer una simulació de com anirà la intervenció a través d’una rèplica exacta de l’anatomia del pacient“. Gràcies a estos models anatòmics el professional pot practicar abans de la intervenció, seleccionant els materials quirúrgics, reconfortant les plaques, etc.
També des del laboratori es dissenyen guies i eines quirúrgiques personalitzades adaptades a l’anatomia de cada pacient. Estos prototips, per ara, no es poden fabricar a l’Hospital Verge de la Cinta, però sí que es pot enviar el prototip perquè es generi en un altre espai homologat. Cal destacar també que Atmosfera és l’únic laboratori 3D de tota Catalunya ubicat en un hospital no terciari.
Per a Barreda, explica, “són molt gratificants els resultats obtinguts durant estos anys“, i és que a banda de les intervencions en les quals ha tingut un paper el 3D, durant este temps s’han estat produint recursos materials destinats a la formació. Mitjançant la impressió amb diferents textures i materials han pogut simular teixits anatòmics com la pell, ossos o vísceres, de manera que possibilita la formació de professionals sanitaris sense la necessitat d’acudir a un laboratori anatòmic universitari. D’esta manera, s’ha dotat d’un major nombre de recursos l’hospital i s’han pogut fabricar models anatòmics complexos, com per exemple d’escoliosis, per poder impartir una formació molt més concreta.
1 comentari
Es mol gratificant q ales nostres terres estigué un projecte de tal magnitud gràcies