TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El grafiter Roc Blackblock pinta els desastres provocats pels bombardejos de la Guerra Civil a Tortosa

El mural es situa al carrer Ernest Hemingway, prop del refugi antiaeri número 4

El reconegut artista grafiter Roc Blackblock ha pintat un mural evocant els desastres provocats pels bombardejos de la Guerra Civil a la ciutat de Tortosa. L’obra, que es troba al carrer Ernest Hemingway, prop del refugi antiarei número 4, ha estat encarregada per l’Ajuntament de Tortosa, que també ha encarregat la confecció de diversos murals d’art urbà en diferents indrets del nucli antic.

Es tracta d’una obra que evoca la destrucció que van comportar els més de 80 atacs aeris que va patir Tortosa durant la Guerra Civil per part de l’exèrcit franquista i de l’aviació feixista italiana. Una sagnant ofensiva que van assolar una part de la ciutat amb les més de 57 tones de bombes que hi van deixar caure.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha subratllat que el grafit de grans dimensions vol ser un record per a les persones que vivien a la ciutat en aquell moment i que van patir les conseqüències d’aquells raids, entre les quals també hi va haver víctimes i població evacuada, milers d’edificis afectats i barris sencers desapareguts, com el de Pescadors. «Al 2015, l’Ajuntament vam reobrir el refugi com a actiu turístic, i també vam posar el nom d’Ernest Hemingway a este carrer. Des d’aleshores, el refugi s’ha convertit en una eina més d’interès per a la visita a la nostra ciutat i, ara, amb este mural, potenciem encara més l’entorn», ha explicat l’alcaldessa.

De la seua banda, Roc Blackblock ha emmarcat el mural en el projecte Murs de Bitàcola, amb el qual l’artista vol aprofitar el caràcter divulgatiu que té l’art per transmetre la memòria popular i històrica. «Amb este mural aconseguim que les parets parlen i que ens expliquen la memòria de la gent de Tortosa», ha apuntat l’artista. Pel que fa a l’obra, tot i no voler destripar el contingut final, sí que ha apuntat que «la idea és reproduir i visibilitzar el context de l’època en la qual el refugi va ser utilitzat», i per a això pren com a referència algunes imatges d’aquell moment que mostren «la tornada de la gent a la ciutat devastada», flanquejades per la silueta dels avions bombarders causants de la destrucció.

Este mural és el quart que Roc Blackblock ha fet a Tortosa: al 2017 ja va fer dos murals en pocs mesos de diferència, a l’entorn de la plaça de Sant Joan. Un, amb referències al mestre Felip Pedrell al lloc on hi va haver la seua casa natal, i l’altre, al costat, amb una imatge del repartiment de panoli al voltant del 1920 en aquella mateixa plaça, i amb un record per a la poesia de Gerard Vergés. Posteriorment, Blackblock també va intervindre en un edifici de serveis situat a Ferreries, a tocar del riu, que va decorar amb referències a la flora i la fauna associada a l’Ebre. Ara, l’artista té previst fer actuacions en estos murals per arranjar els desperfectes patits, en algun cas per actes incívics.

Durant els pròxims mesos, també està previst que es duga a terme una altra intervenció de gran format, amb un nou mural d’art urbà que s’ubicarà al barri de Sant Jaume.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects