La finca, situada a la partida d’Arión, formarà part de la «Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre»
GEPEC-EdC va signar el passat 4 d’agost el primer acord de custòdia amb els propietaris d’una finca privada amb oliveres monumentals. És tracta d’una finca de la partida d’Arión, al terme d’Ulldecona, de 3,60 ha, on es cultiven oliveres, una bona part de les quals són monumentals, constituint, en el seu conjunt, un “oliverar monumental”, un ecosistema únic al país. La finca es troba entre la Serra de Godall i els Secans del Montsià, ambdós espais inclosos a la xarxa europea d’espais naturals protegits, la «Xarxa Natura 2000». Aquesta és una de les zones amb una major concentració d’oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre.
Aquesta finca passarà a formar part de la «Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre» que està creant el GEPEC-EdC. L’acord de custòdia estableix un marc de col·laboració entre el GEPEC-EdC i la propietat de la finca per tal de col·laborar en la gestió i conservació de la mateixa. Els objectius principals de l’acord són la conservació de la finca i els seus valors culturals i naturals. Prioritzant la conservació de les oliveres monumentals i de l’oliverar en el seu conjunt i també conservar i protegir tot el patrimoni cultural lligat amb el cultiu tradicional de les oliveres (els marges i les barraques de pedra seca, els aljubs, etc.) i afavorir i conservar la biodiversitat, amb especial atenció per les espècies amb major perill de desaparèixer, com poden ser l’esparver cendrós, una espècie de rapinyaire protegida i que troba en aquests hàbitats zones de caça i refugi per nidificar, així com altres espècies clau de la fauna i flora. Una de les primeres accions per part del GEPEC-EdC és la redacció d’un pla de gestió de la finca per determinar i planificar les accions de conservació del medi natural i cultural a dur a terme i establir un programa de seguiment de la biodiversitat present a la finca.
Un altre dels objectius de les “Reserva d’Oliverars Monumentals” promoguda pel GEPEC-EdC serà el desenvolupament d’un nou model agrari en que la conservació del paisatge, la valorització de les mateixes oliveres, dels oliverars monumentals i del patrimoni associat al seu cultiu i la gestió i conservació activa de la biodiversitat siguin els eixos prioritaris d’actuació, tot treballant sota els preceptes que marca l’agricultura ecològica. Aquest nou concepte d’agricultura, totalment implicada en conservar el patrimoni dels oliverars monumentals i de la biodiversitat, ha d’esdevenir el model a partir del qual obtenir un producte d’alt valor, l’oli d’oliverars monumentals, produït a partir de pràctiques que beneficien la biodiversitat i la conservació del paisatge associat a aquests oliverars únics. Aquestes pràctiques i els beneficis ambientals obtinguts aportaran un valor afegit a aquest oli únic que ha de garantir la rendibilitat del cultiu d’aquests oliverars únics i, a la vegada, garantir-ne el seu futur.