La tercera edició del Festival de Música de Tortosa se celebrarà del 18 al 30 de juliol en diversos espais de la ciutat
Aquest estiu, el festival Proto-fest tornarà a sonar a Tortosa amb una proposta que busca connectar el talent musical local i els artistes de renom nacional i internacional. La tercera edició del certamen se celebrarà del 18 al 30 de juliol amb un programa divers que abraçarà música antiga, música clàssica i contemporània, amb concerts vocals, de cambra i simfònics, a més de conferències i cursos de formació.
Com en anys anteriors, Proto-fest posarà el focus en algunes partitures inèdites amb la voluntat de contribuir a la recuperació del patrimoni històrico-musical del sud de Catalunya. Per això, un dels moments culminants del certamen serà l’estrena del poema simfònic Ramon Llull, visions de Randa del compositor Felip Pedrell (Tortosa 1841 – Barcelona 1922). Es tracta d’una obra inèdita del músic tortosí, fruit de la reelaboració de materials que havien de formar part d’un projecte operístic dedicat a l’escriptor i filòsof mallorquí Ramon Llull. L’obra —recuperada pel professor i violista David Matheu— mai no es va arribar a representar i, per això, al Proto-fest se’n farà l’estrena mundial. El concert se celebrarà dijous 27 de juliol, sota la batuta del director Francesc Valldecabres, amb direcció escènica de Mireia Andreu i en el marc d’un concert participatiu que entre cor i orquestra reunirà més de cinquanta músics a l’escenari del teatre Auditori Felip Pedrell.
Una reivindicació de les dones compositores
Però Ramon Llull, visions de Randa no serà l’únic moment pedrellà del festival. La formació de cambra tortosina Accent Ensemble oferirà un concert inèdit amb música de dones compositores deixebles del mestre Felip Pedrell, fruit d’un treball de recerca liderat per la soprano Teresa Garrigosa. El repertori inclourà música de Lluïsa Casagemas —la primera dona que va compondre una òpera a Catalunya—, Lluïsa Bosch, Narcisa Freixes i Agnès Armengol. Garrigosa, que serà una de les intèrprets, oferirà també una conferència per reivindicar el llegat d’aquestes pioneres de la música catalana. El concert se celebrarà dimarts 18 de juliol als Reials Col·legis de Tortosa i donarà el tret de sortida al festival.
Les dones també seran les protagonistes del concert per a piano i cordes del Quintet Casulana i la viola solista Rivka Golani, programat per dimecres, 26 de juliol. Aquesta formació integrada per cinc interprets pren el nom de la compositora italiana Maddalena Casulana, que va ser la primera dona que va poder publicar les seves partitures en la història de la música occidental. El programa serà un homenatge a les trajectòries exemplars de dones creadores, les obres de les quals rarament es poden gaudir a les sales de concerts.
Un viatge a la música del Renaixement
El primer cap de setmana de Proto-fest coincideix amb la celebració de Festa del Renaixement i per aquest motiu s’han programat dos concerts de música del segle XVI. D’una banda, dissabte 22 de juliol, la Sala Polvorí del Parador, acollirà la soprano Pilar Moral i el clavecinista Josep Mateu, que oferiran un concert de cant renaixentista, amb la participació dels alumnes d’un dels cursos de formació que s’ha programat paral·lelament al festival. L’endemà, Joan Seguí —organista titular de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona— oferirà un concert d’orgue amb música de la cort de Felip II, a la Sala Arts. La formació Qvinta Essençia culminarà aquest eix temàtic del festival amb un concert de polifonia vocal renaixentista dimarts 25 de juliol, als Reials Col·legis, amb una proposta que indagarà en relació entre poesia i música durant el Segle d’Or espanyol.
Un projecte local i internacional
El concert de la violista israeliana Rivka Golani i l’Orquestra de Cambra de Tortosa el 25 de juliol serà un bon moment per constatar la voluntat de Proto-fest per connectar el talent local i internacional. Sota la direcció de Ricardo Forner, el programa inclourà obres de compositors ebrencs i repertori de corda. Per la seva banda, el grup Música Trobada i la soprano Cecília Aymí presentaran La dolça melodia, un concert de música barroca amb peces inèdites del mestre de capella valencià Pasqual Fuentes. Els espectadors de Proto-fest també prodran gaudir del Quintet amb piano de D. Xostakòvitx, obra que representa una fita dins de la música de cambra del s. XX i que arriba a Proto-fest a càrrec d’una sòlida formació de músics establerts al Regne Unit. L’autèntic mestissatge del festival sonarà amb Ethno Catalonia, un projecte de Joventuts Musicals de Banyoles que reuneix una trentena de joves de tot el món per compartir les músiques tradicionals dels seus respectius països.
Propostes singulars
Dimarts 25 de juliol, coincidint amb el 85è aniversari de l’esclat de la Batalla de l’Ebre (1938), Proto-fest proposa una experiència musical al Refugi antiaeri nº 4 de Tortosa. Es tracta d’una experiència commemorativa en petit comitè —s’han previst quatre passis poer a una quarantena de persones— que inclourà música i lectures per reivindicar la memòria dels qui van patir la Guerra Civil. Enguany, per primer cop, el festival també programarà un espectacle infantil, dissabte 29 de juliol. Xup-xup és una proposta per a xiquets de 0 a 5 anys que a partir de la història de tres cuiners d’espaguetis juga amb la poètica dels objectes i la música en directe. El concert de cloenda de diumenge 30 de juliol anirà a càrrec del clarinetista Lorenzo Coppola i la pianista Cristina Esclapez.
Formació amb els millors professors
Més enllà de la programació de concerts, la formació és un dels grans pilars sobre els quals se sustenta Proto-fest. Els músics que vulguin aprofundir en l’estudi del violí, la viola i el clarinet antic, o en disciplines vinculades al cant i la música de cambra, podran participar en les masterclasses del festival, amb quatre cursos impartits per professors de prestigi. L’equip docent estarà format per figures com la violista Rivka Golani (professora al Trinity College de Londres), la cantant Pilar Moral (professora al Conservatori Superior de Música de València), el director de cors i orquestra Francesc Valldecabres (professor del Conservatori Professional de Catarroja i director de l’Orfeó Universitari de València), Mireia Andreu (directora d’escena) i el clarinetista Lorenzo Coppola (professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya). Les classes s’impartiran a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Els cursos retroalimentaran la programació i, tant alumnes com professors pujaran als escenaris de Proto-fest.
El Proto-fest està organitzat per l’Associació Associació Proto-fest Festival de Música de Tortosa, una entitat sense ànim de lucre, encapçalada per la soprano Cecília Aymí i el violista David Matheu, codirectors del festival. El certamen forma part de la marca Festivals Terres de l’Ebre i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Comarcal del Baix Ebre, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. La reserva de plaça en els concerts gratuïts i la compra d’entrades en els de pagament es gestionarà a través dels webs del festival i de l’Audutori Felip Pedrell de Tortosa.